Стартира изграждането на Е-мрежа за административно обслужване в община Смолян

Стартира изграждането на Е-мрежа за административно обслужване в община Смолян

Договор за разработване на продукт за интегриране на информационните услуги в община Смолян подписаха днес кметът на община Смолян Дора Янкова и представителят на Обединение „Браво ЕИБ СОФТ” – София Емил Божинов. Фирмата е класирана на първо място и избрана за изпълнител след проведената обществена поръчка. Срокът на договора е 153 дни, а стойността 219 600 лв., с ДДС,съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

Предметът на договора е „Оптимизиране на процесите и интегриране на услуги в администрацията на община Смолян, 24-те кметства и 19-те кметски наместничества”. Предвижда се обучение на администрацията за изискванията и практиките за осъществяване на електронна община и електронни услуги, както и разширяване на информационните и административни услуги предоставяни от мрежата от общински туристически информационни центрове (ТИЦ).

Изпълнителят ще достави 19 бр. компютърни конфигурации с монитори и 19 бр. лазерни принтери за кметските наместници. Останалите 24 кметства ще бъдат свързани в единна информационна система с община Смолян.

Дейностите са част от по проекта «Е-мрежа за административно обслужване в община Смолян» по договор за безвъзмездна помощ № А09-31-151С/12.06.2009 г., финансиран по ОПАК, съфинансирана от ЕСФ», приоритетна ос III. “Качествено административно обслужване и развитие на електронно управление”, Подприоритет 3.1.”Подобряване на обслужването за гражданите и бизнеса, в това число чрез развитие на електронно управление”, бюджетна линия BG051PO002/08/3.1. – 02. Проектът е със срок 18 месеца и обща стойност 475 485 лв.

По думите на ръководителя на проекта Евгений Атанасов реализацията на Е-мрежа за административно обслужване ще подобри значително административното обслужване в община Смолян, като значително ще се намали необходимото време за това. Кметствата и кметските наместничества ще бъдат свързани в единна система, като ще бъдат разработени в електронен вариант 15 вида услуги, предлагани на гражданите от общината. За пример Атанасов посочи плащането на местни данъци и такси, издаване на удостоверения за наследници, справки за заведени документи, удостоверение за данъчна оценка на недвижим имот и др.

.„Браво Инвестмънтс” ООД е създадена през есента на 2002 г. като компания, която инвестира в иновационни проекти в областта на информационните системи, които са специализирани за работа с голяма база данни и свързаните с това аналитични системи за вземане на управленски решения. Компанията е специализирана в изработването и експлоатацията на уникални корпоративни информационни системи. Освен в Смолян фирмата изпълнява дейности, свързани с административното обслужване и в други общини в страната – Варна, Враца, Пловдив.

Вирни се горе