Ст. комисар Симеон Цървуланов: „В последните години нараства броя на битовите пожари”

 Ст. комисар Симеон Цървуланов: „В последните години нараства броя на битовите пожари”

Значително увеличение на битовите пожари се наблюдава в последните няколко години, и то най-вече в частния сектор – къщи и жилищни блокове. От началото на годината са възникнали общо 193 битови пожари, 129 от тях са в комини, които в последствие обхващат покривните конструкции и целите сгради. Това каза за SmolyanNews.com директорът на РД ПБЗН – Смолян ст. комисар Симеон Цървуланов.

По думите му голяма част от населението в региона се отоплява на твърдо гориво – дърва и въглища, което означава, че комините трябва да се почистват от натрупаните сажди и нагар ежегодно, преди да започне отоплителния сезон. Освен непочистените комини, причина за възникването на пожар е и остаряването на сградата и пукнатините, които се получават в мазилката на коминните тела.

Битови пожари възникват и заради неправилно боравене с отоплителни уреди. „90 % от пожарите възникват в кухните, заради неизправни печки и котлони или забравени тенджери”, каза още Цървуланов. Според директора на смолянската пожарна, за да се избегнат неприятни инциденти, трябва да се поддържа в изправност и електрическата инсталация в дома. Да не се включват няколко електрически уреда в един контакт или в една разклонителна кутия, а нагревателните и отоплителните уреди да са напълно изправни.

Неизрядни газови бутилки също са предпоставка за възникване на пожари.

Ст. комисар Цървуланов уточни, че големите пожари в последните месеци, които оставиха семейства без дом, също са вследствие на запалени комини. „За да може да се реагира навреме и да се вземат адекватни мерки, до момента на пристигане на пожарната кола, особено в отдалечените места, се създават доброволни формирования. Почти във всички общини вече имаме такива формирования, които тепърва ще се доразвиват. А що се отнася до необходимата техниката за гасене на пожари, то ние бихме могли да осигурим наши автомобили, които са по-остарели и са с отпаднала необходимост. Другият вариант е закупуване на нова техника, чрез кандидатстване с проекти по различни програми”, каза още Цървуланов. По думите му изграждането на една пожарна служба в отдалечено място иска и време и ресурс. „Специално за Момчиловци ние предоставихме на община Смолян един противопожарен автомобил, но в селото няма доброволци, които да са запознати с техниката и да могат да боравят с нея, за да се дислоцира колата там”, допълни директорът на смолянската пожарна.

Вирни се горе