Специалист към девинчани: Новият коронавирус не е толкова страшен

Специалист към девинчани: Новият коронавирус не е толкова страшен

В залата на община Девин се проведе среща с доктор Пепа Ферейра – специалист по обща медицина, практикувала във Великобритания, с допълнителна квалификация Гериатрична и палиативна медицина. Срещата се осъществи с подкрепата на община Девин, във връзка с новопоявилия се Коронавирус, който вся паника и ужас сред населението.

Доктор Ферейра разясни, чрез презентация, какво представлява вирусът, от къде идва, опасен ли е за населението и как можем да се предпазим от евентуална зараза? „ Името на вирусът е SARS- CoV2, като причинителят е coviD19. Той е опасен до толкова, че се разпространява светкачино бързо, но не е смъртоносен, дори и да се среща смъртност в близкия Изток и някои страни в Европа, не е опасен. Смъртността е ниска , едва 2%- 3%. Важно е да знаем, че заболяванията са в лека форма , като най-застрашени са деца над 2 години и възрастни над 61- годишна възраст- най-често мъже с хронични заболявания, сърдечно- съдови заболявания, диабет“- поясни д-р Ферейра. „ Вирусът прескача от животни към хора, като бързо мотира, променя се на генетично ниво, като се храни с генетичната информация на заболелия и я пренася върху друг. Не е ясен първоизточникът, но най-често засегнат е пазарът на морски животни, тъй като прекият контакт е с живи животни. Един човек може да зарази други двама в рамките на 24 часа, а инкубационният период продължава от 2 до 14 дни. Симптомите са като при грип: кихане, температура, болки в ставите, отпадналост, диария и гадене, като децата до 2 години не могат да се разболеят. Когато човек има кръвохрак – той е в риск. Трябва незабавно да потърси медицинска помощ.“ допълни д-р Ферейра.

„Как можем да разберем разликата между грип тип B и Коронавирус?“ Попита г-жа Лора Славчева. „ Не можем да ги разграничим по клинична картина, ако човек не е бил в пряк контакт с друг такъв. Важно е да знаем, че ако той вече е болен, се влошава бързо, до 4 часа дишането му се затруднява значително. Трябва да обърнем внимание на честотата при дишане. Най- достоверен критерий е дихателната честотта- тогава говорим за тежка дихателна инфекция, която е много опасна. Ако дишането е под 20 пъти в минута е нормално, но ако е над 30 пъти в минута е сериозна респираторна грипна инфекция. Най- рисков район е Италия. По мои очаквания ще бъдат обхванати Испания и Франция, но за сега няма такива сведения. В България няма данни за Коронавирус. Така че можем да сме спокойни, освен ако сме нямали контакт с носител, или при пътуване до страни, в които са констатирали наличие на такъв. Единственото изследване, което може да установи Коронавирусът в България се нарича RT-PCR- изследва се кръвта . То може да се направи само в София със специално обучени медицински лица. Но така или иначе, моят съвет е да си миете ръцете редовно, да не докосвате лицето си, редовно почиствне на повърхностите в обитаеми помещения, когато боледувате е важно да си стоите вкъщи, да не пътувате и да избягвате гъстонаселени места, защото вирусът се предава по въздушен път, при контакт, слюнка, т.е всеки генетичен материал е носител. Много е важно да следите C- реактивния протеин , ако е висок, вие сте в риск, да обръщате внимание на ниските бели кръвни клетки, на ниските тромбоцити и на белите дробове!“- съветва д-р Пепа Ферейра.

Вирни се горе