СОУ "Д.Благоев" в Доспат е с обновена информационнна инфраструктура

СОУ "Д.Благоев" в Доспат е с обновена информационнна инфраструктура

Със средства от НП “Информационни и комуникационни технологии” до края на календарната 2014 година в СОУ “Димитър Благоев” – град Доспат, ще бъде изградена и пусната в експлоатация нова безжична (тип WiFi) мрежа, достъпна както за администрация и учители, така и за учениците, намиращи се на територията на училището. Нейното изграждане се финансира на база комплексна оценка по методика и критерии одобрени от МОН каза Емил Хавальов, директор на училището.

В началото на учебната 2013/2014 година кандидатствахме с проект по НП на МОН „ИКТ в училище” за оборудване на нови компютърни кабинети, в които да се внедри сървърна операционна система WINDOWS SERVER и терминали за работа с видеоинтензивни приложения. От 21.01.2014 година реализацията на проекта е вече факт – разполагаме с два нови компютърни кабинета оборудвани със сървър и с по 7 терминали. Обучението на учениците в тях се извършва посредством платформата Net Support. Чрез нея учителят в реално време следи работата на учениците, поставя им задачи посредством компютърната мрежа, контролира достъпа до посещаваните уеб страници, както и много други функции. В края на учебната 2013/2014 година отново кандидатствахме в рамките на НП „ИКТ в училище“ за компютърна техника. Проектът е спечелен и през учебната 2014/2015 година. По този проект проект училището оборудва трети компютърен кабинет. Доставиха се два мултимедийни проектори, WEB и Domain сървър, LCD монитори, оптични мишки и клавиатури, WiFi рутери, network switch, лаптопи, терминали и други технически пособия, необходими за новата информационна инфраструктура на училището.

СОУ „Димитър Благоев“ навлиза в света на модерните технологии и иновативните методи на преподаване. Всеки от трите новооборудвани кабинета разполага с: 7 терминални работни места от висок клас, 1 сървър като връзката сървър-терминал /LAN с 1000 Mbit/s трансфер/, непрекъсваемо захранващо устройство (UPS). Този начин на провеждане на учебните часове дава възможност за привличане на вниманието на учениците, мотивира ги, позволява сътрудничество с учителя. Учителите могат да наблюдават дейността и активността на учениците във всеки един момент, да създават интерактивни уроци, учебни планове, тестови задачи, игри, кръстословици, да споделят своето работно място или работното място на ученика с всички останали от класа. Обновяването на кабинетите по предмети е един непрекъснат процес в училището. Използват се мултимедия и разнообразен хардуер за онагледяване на уроците. По този начин се постига комплексно управление на учебния процес и ефективност на обучението. Ръководството на училището се надява, че обогатяването на материалната база и създаването на съвременни условия за обучение, възпитание и труд ще стимулира учениците за развитие на техните способности и те ще постигат още по-високи резултати в учебната и извънкласната работа.

По този начин СОУ„Димитър Благоев”, град Доспат, за пореден път доказва, че е училище с модерна визия и поглед към най- новите информационни технологии, допълват от учебното заведение.

Вирни се горе