Смолянски художници ще правят изложба в Будапеща

Смолянски художници ще правят изложба в Будапеща

Смолянски художници ще направят изложба през есента в Българския културен център / БКЦ/ в Будапеща. Това стана ясно след посещението на кмета Николай Мелемов в побратимената на Смолян унгарска община Кишпещ. Освен БКЦ градоначалникът посети Българската църква „Св.Св. Кирил и Методий”, Българското училище и се срещна с нашата общност, която живее в унгарската столица. Мелемов обеща и ще изпрати книги на наши известни автори на българското училище.Визитата стана факт по покана на кмета на Кишпещ Петер Гойда. Двамата градоначалници решиха да възстановят младежкия обмен, който е бил прекъснат през последните години.

Договорено е размяна на добри практики и специалисти при работата с деца и младежи. Унгарски експерти ще покажат в Смолян нови подходи при работа с деца, онлайн методи на противодействие на младежката престъпност и разпространението на наркотици. Мелемов и Гойда обсъждаха още сътрудничеството в областта на европейските програми, между институциите, както и организирането на фестивали, културни обмени и спортни прояви. Мелемов е поканил футболният отбор на Кишпещ на тренировъчен лагер в Смолян. Двамата градоначалници са дали интервюта в местните медии на които са обяснили сътрудничеството между двете общини и съвместната им дейност.

В Унгария българите се свързват с добрите си практики и познания в областта на земеделието и по специално градинарството, поясни още Мелемов след срещите. В официалната делегация бяха включени още зам.-кметът Марин Захариев и трима експерти от дирекцията „Икономическо развитие, проекти, програми, международни и младежки дейности” в община Смолян.

Вирни се горе