Смолянчани почетоха 143 години от гибелта на Ботев и загиналите за нашата свобода

	Смолянчани почетоха 143 години от гибелта на Ботев и загиналите за нашата свобода

Смолянчани почетоха 143 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. По традиция на всеки 2 юни, Кметът Николай Мелемов и секретарят Момчил Николов поднесоха венец на паметника –костница на връх „ Средногорец”. Градоначалникът се поклони пред паметта на войните от 21- ви Средногорски полк и легендарният им пълководец полк.Владимир Серафимов, които на щикове донесоха жадуваната свобода за Родопите.

Тържественото честване на Деня на Ботев се състоя на Стария център в областния град пред паметника на великия революционер и започна с Почетен караул от 101-ви Алпийски полк в Смолян. С падане на колене смолянчани се поклониха пред паметта на борците за националното ни освобождение, отдали живота си за свободата и независимостта на България, които винаги ще помним като неувяхващ пример за доблест и нравствена чистота.

Патриотични песни изпя смесеният хор „Евридика” към читалище „Христо Ботев”. Прозвучаха и безсмъртните Ботеви стихотворения. Слово за безсмъртния поет, публицист, журналист и революционер прочете Русалена Пенджекова –Христева, зам.-директор на Филиала на ПУ „Паисий Хилендарски” в Смолян. Христо Ботев ни остави завети, които трябва да помним и да предаваме на бъдещите поколения.

На тържественото честване присъстваха депутатът Дора Янкова, кметът Николай Мелемов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, общински съветници и др. Венци и цветя от различни институции, партийни структури и граждани бяха поднесени пред бюст-паметника на Ботев. На тържеството присъстваха много ученици и млади хора, които обсипаха с цветя паметника на безсмъртния българин.

Вирни се горе