Смолян въвежда сепариране и компостиране на битовия отпадък

Смолян въвежда сепариране и компостиране на битовия отпадък

Община Смолян ще въведе компостиране и сепариране на битовите отпадъци. Така след обработване на рециклируеми материали в Регионалното депо за ТБО – „Теклен дол“ ще се произвежда RDF гориво. Технологията е една от най-съвремените в Европа. Тя вече е въведена в някои от Регионалните депа за твърди битови отпадъци в България, например в Хасково.

За да обмени опит и се запознае на място с технологията, на посещение в Регионалното депо за твърди битови отпадъци в Хасково бе главният експерт в отдел „Екология” на община Смолян- инж. Диана Калайджиева. Визитата бе продиктувана от предстоящото финализиране на инсталацията за сепариране и компостиране на община Смолян. В Хасково бе обменен опит в областта на обработване на рециклируеми материали и RDF гориво. Миналата година община Хасково въведе този тип инсталация и вече има опит. На срещата бе договорено експерти от община Смолян, заедно с общински съветници, да посетят регионалното депо за ТБО на Хасково. Целта на тази среща е те да се запознаят с технологията на обработка на отпадъците, както и работния процес на сепариращата инсталация.

Подобна на тази инсталация се изгражда и на регионалното депо за ТБО в Смолян. Това, което предстои да се извършва в нашето депо, е сепариране и компостиране. Чрез въвеждането на тази инсталация, битовите отпадъци на Смолян ще бъдат третирани по европейски норми. Голяма част от битовия отпадък ще бъде иползван като ресурс. Хартията и пластмасата за рециклиране, а голяма част от останалия битов отпадък за RDF гориво. Така ще се намали драстично количеството депониран отпадък и отчисленията които се изплащат на РИОСВ съгласно изискванията на „Закона за управление на отпадъците”. Така ще се намалят и разходите за дейността, които има община Смолян.

Вирни се горе