И днес в Смолян продължава Националния празник на поезията

И днес в Смолян продължава  Националния празник на поезията

Идеята, тържествата да се провеждат тук през година, възникна на Националната писателска среща „Родопите в българската литература”, проведена през м. май 2008 г,съобщиха от пресцентъра на общината. На една от дискусиите тя беше лансирана от кмета на общината Дора Янкова и възприета със задоволство, както от ръковдството на СБП в лицето на неговия председател Николай Петев, така и от участниците в срещата.

Това не е първото честване на Празника на поезията в Смолян. Символичният огън е лумвал от ръцете на Младен Исаев, Блага Димитрова и Воимир Асенов. Тазгодишното издание е четвърто поред, което ще съедини огъня на поезията с музиката на Орфей, за да ни подскаже, че нищо не започва от днес и нищо няма да свърши утре.

Около 35 творци на различна възраст и от различни краища на България са в Смолян.Те представят пред жителите и гостите на нашия град най новите си стихове и с току-що издадените им книги.

Днес празника продължава с посещение в училищата,където участниците ще проведат открит урок „Час по България”. Те ще разговарят с младите хора за родолюбието, за отечеството, за любовта, за бащината стряха, за голямата привилегия да си млад… Ще четат свои стихове за България.

Два броя от „Словото днес” – вестник на СБП ще бъдат посветени на честването на Националния празник на поезията в Смолян.

Вирни се горе