Смолян се поклони пред величието на Левски

Смолян се поклони пред величието на Левски

Смолян се поклони пред Левски, най-свидния син на България, увиснал на бесилото, за да възкръсне и се превърне в мерило за правда и свобода. Снощи с тържествена заря-проверка беше отбелязана 141-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Преди това имаше факелно шествие, което тръгна от читалище „Балкански просветител” до паметника на Дякона в двора на ПМГ „Васил Левски”.

Стотици смолянчани, сред които основно младежи, бяха дошли, за да почетат делото на великия българин. Сред официалните лица бяха кметът Николай Мелемов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, общинската съветничка Росица Караджова, Таня Марева от Общински комитет „Васил Левски”, представители от областната администрация и др.

Прочувствено слово за живота, подвига и безсмъртието на Апостола изнесе директорката на ПМГ Мария Илиева.

„Духът му е тук и пребъдва чрез учителите и възпитаниците на гимназията. На този ден стоим пред металния лик на Апостола и сме смълчани и смирени като пред икона. Нека вдигнем очи, той ни гледа! Поклон пред величието на Левски!”, каза Илиева. След като е предаден на съд, Дяконът така изгражда защитата си, че да не издаде никого. Заветни са думите пред турския съд: „Целият български народ ми е другар, с всичкия народ съм работил и никого не познавам”.

След словото на директорката се проведе тържествената заря-проверка. В нея участваха 101–ви Алпийски батальон, Общинският духов оркестър и ученически блок от ПМГ. Командващ зарята-проверка беше шефът на батальона подп.Димитър Кацаров.

Признателни смолянчани, представители на общински, областни и партийни структури поднесоха венци и цветя пред единствения в Родопите паметник на Левски. Организатори на честването са община Смолян, ПМГ, РИО на МОН и Общински комитет „Васил Левски”.

Вирни се горе