Смолян се побратимява с Одрин

Смолян се побратимява с Одрин

Стартира процедурата за побратимяването на Смолян с Одрин. Делегация от турския град водена от Исмет Балин, представител на одринския кмет, Билгин Девирен, директор на дирекция „Култура и социални дейности” и Хикмет Кавусоглу от дирекция „Проекти и международни връзки” се срещнаха със зам.-кмета Марин Захариев.

Още тази седмица община Смолян ще изпрати официално писмо с което иска побратимяването да стане факт, защото процедурата в Одрин изисква одобрение от Министерството на външните работи, както и да се гласува решението от местния им парламент, уточни Захариев. Той каза, че и нашият общински съвет също трябва да гласува побратимяването. Делегацията от Одрин е изразила желание след като приключи процедурата по побратимяването, официалното подписване да стане в Одрин.

Те се надяват този акт за сътрудничеството между двата града да стане по време на традиционните Мазни борби, които са културно събитие №1 за тях и се провеждат през лятото в периода от 2 до 10 юли. Одринци са изявили желание на тези мазни борби да участват и нашите 100 каба гайди. Турските общинари са предложили да изпратят техни танцови състави на наши събития отново през летния сезон, уточни Захариев.

Поканата за побратимяването на Смолян с Одрин беше отправена от генералния консул на република Турция в Пловдив Рамис Шен на кмета Николай Мелемов. Както информирахме вече, срещата се състоя на 2 март т.г. Консулът предаде на нашия градоначалник желанието на кмета на Одрин да се побратимят със Смолян. Мелемов прие и оттогава започнаха реалните действия, за да стане факт това международно събитие,съобщиха от пресцентъра на общината.

Вирни се горе