Смолян почете 138 години от гибелта на Ботев и загиналите за нашата свобода

Смолян почете 138 години от гибелта на Ботев и загиналите за нашата свобода

Смолянчани почетоха 138 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Дъждовното време не попречи на хората да отдадат почит към нашите герои. Венци и цветя бяха поднесени на паметника –костница на връх „ Средногорец”. Кметът Николай Мелемов и областният управител Димитър Кръстанов се поклониха пред паметта на войните от 21- ви Средногорски полк и легенадарният им пълководец полк.Владимир Серафимов, които на щикове донесоха жадуваната свобода за Родопите. Безсмъртните Ботеви стихотворения рецитираха третокласниците от клуб „Успех” от Шесто Основно училище „Иван Вазов” в Смолян. В памет на героите те запалиха и свещи за упокой на душите им.

Тържественото честване на Деня на Ботев се състоя на Стария център в областния град пред паметника на великия революционер и започна с Почетен караул от 101-ви Алпийски батальон в Смолян. Директорът на Държавния архив в Смолян Зоя Начева посочи, че официално в нашата страна 2 юни юни се отбелязва от 1901 година. На този ден България се прекланя пред олтара на своята история и на героите ни, които са част от вечността, каза в тържественото си слово Начева. С падане на колене смолянчани се поклониха пред паметта на борците за националното ни освобождение. Патриотични песни изпя смесеният хор „Евридика” към читалище „Христо Ботев”. Водещ на церемонията беше актьорът Адриан Петров. На тържественото честване присъстваха областният управител Димитър Кръстанов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, общински съветници и др.

Венци и цветя от различни институции, партийни структури и граждани бяха поднесени пред бюст-паметника на Ботев. Венци имаше и от евродепутатът Владимир Уручев и депутатът д-р Даниела Дариткова. На тържеството присъстваха много ученици и млади хора, които обсипаха с цветя паметника на Ботев .

Вирни се горе