Смолян отбеляза тържествено 101 години свобода за Родопите

Смолян отбеляза тържествено 101 години свобода за Родопите

За да не обезлюдява този край трябва да се води много разумна регионална политика, каза пред медиите вицепрезидентът Маргарита Попова, която беше гост на празника

Стотици жители и гости на Смолян се стекоха на новия център за честванията на 101-годишнината от Балканската война и Освобождението на Родопите. Особена тържественост доби празникът тази вечер, когато се проведе тържествената заря-проверка, с която бяха почетени имената на героите, участвали в Балканската война, освободителна за Родопите и Смолян. В ритуала участва 101 Алпийски батальон, съобщи Виолета Филипова, пресцентър на община Смолян.

На тържествената заря-проверка се покланяме пред героите, които се врекоха на родопската свобода и оставиха костите си в прегръдката на родопската земя, каза в словото си кметът Николай Мелемов.

Винаги ще помним тяхната саможертва в името на свободата на Отечеството. Ще помним завета им – да бъдем единни в името на майка България, посочи пред смолянчани Мелемов. Една битка в тази война родопчани знаят и почитат като най-велика и значима за Родопите – битката на връх Средногорец на 19, 20 и 21 октомври 1912 година. Тя е олицетворение на волята на българския народ за обединение на разпокъсаното Отечество. Тя е мярка за жертвоготовност в името на Родината. Тази битка влиза в българските анали като символ на Свободата на Родопите. Полк. Владимир Серафимов е почитан като Освободителят на Родопите, а връх Средногорец е наречен Родопската Шипка, каза още градоначалникът.

Гост на тържествата беше вицепрезидентът Маргарита Попова, която присъства на тържествената заря-проверка. Тази вечер е паметна, защото празнуваме 101 години след Освободителните Балкански войни, когато родопчани получават своята така жадувана свобода.Събитие, което заслужава да бъде почетено по подобаващ начин. Неслучайно от септември до края на октомври Смолян е средище на толкова много родолюбиви събития. Родопите имат своята свобода, защото са имали своите будители, книжовници и учители работили за духовното възвисяване на родопчани, посочи в словото си вицепрезидентът. Тя допълни, че свободата в нашия край е перманентно състояние на духа, дух за който слънчевата система се оказва тясна, защото на златна плоча песента на Валя Балканска „Излел е Дельо хайдутин” е минала пределите на Слънчевата система. Днес живеем в трудно време, но всички ние имаме в кого да се огледаме, във вас – в гражданите на Смолян, в бъдеще извън Слънчевата система”, каза още в тържественото си слово Маргарита Попова. Пред медиите тя посочи, че за да не обезлюдяват Родопите трябва да се води много разумна регионална политика, за която са нужни мотивация и сърце.

Официални гости на празниците бяха още депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова, областният управител Димитър Кръстанов, председателят на Общинския съвет Филип Топов, архимандрит Висарион, общински съветници, секретарят на Общината Момичл Николов, командирът на 101 Алпийски батальон подп. Димитър Кацаров и др.

Преди тържествената заря- проверка за доброто празнично настроение на смолянчани се погрижиха Виевската фолклорна група.

Всички снимки от празника – Виж в Обектива!!!

Вирни се горе