Смолян е домакин на първата балканска среща на Slow Food

Смолян е домакин на първата балканска среща на  Slow Food

Днес и утре община Смолян и с. Смилян са домакини на Първата балканска среща на Световната организация „Slow Food”. Срещата се организира от Асоциация на конвивиумите на „Slow Food” („Бавна храна”) в България и община Смолян. В нея взеха участие представители на Асоциацията от Македония, Турция, Босна и Херцеговина, Румъния, България, Албания и Гърция,съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Срещата протече в два модула: днес участинците се срещнаха с домакина-Община Смолян, в зала 247 на общинската администрация;а утре ще участват в Седмия поред Празник на смилянския фасул.

С приветствие към участниците в Първата балканска среща се обърна Дора Янкова – кмет на община Смолян и Микеле Румиз – представител на Световната организация „Slow Food”. Дора Янкова поздрави участниците и каза, че южнокорейска телевизия прави изследване в района на Смолян,за храненето, за дълголетниците и традициите, които са се запазили. „Планината Родопа има много възможности за изследване, има уникални неща, които трябва да се запазят”, каза градоначалника на Смолян. Утре срещата продължава с празника на Смилянския боб.

Вирни се горе