След отпадане на извънредното положение Окръжен съд – Смолян ще продължи работата си според установените правила

 След отпадане на извънредното положение Окръжен съд – Смолян ще продължи работата си според установените правила

Мерят температурата на всички влизащи в Съдебната палата в Смолян

След обявеното от Народното събрание на РБ на 13.03.2020г. извънредно положение в страната, във връзка с разпространението на коронавирусната инфекция COVID-19, в периода 16 март – 13 май 2020 година, Окръжен съд – Смолян изработи и въведе мерки за превенция и ограничаване разпространението на заразата, като преустанови разглеждането на всички видове дела в открито съдебно заседание, с изключение на тези, изрично упоменати в решенията на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол 10/16.03.2020г. и протокол 12/07.04.2020г. от проведените извънредни заседания на Колегията.

По време на този извънреден период, в Окръжен съд бяха отменени откритите съдебни заседания по над 100 броя дела. За дати след 13 май 2020г. бяха пренасрочени 25 търговски дела, 6 наказателни, 8 първоинстанционни граждански и над 60 второинстанционни граждански дела.

В същото време, работата на съда не беше изцяло преустановена. Освен разглеждането на делата, попадащи в обхвата на определените в решенията на СК на ВСС, съдиите от Окръжен съд продължиха работата си дистанционно, като написаха съдебни актове – решения и определения, с които решиха 50 бр. дела. В този извънреден период бяха образувани и 26 бр. нови дела – 7 търговски, 8 наказателни, 2 първоинстанционни и 9 второинстанционни граждански дела.

След отпадане на извънредното положение, Окръжен съд – Смолян ще продължи работата си, съобразно въведените от Съдийската колегия на ВСС правила, обсъдени и приети на заседанието на Колегията от 12 май 2020г., с които можете да се запознаете на интернет страницата на Висшия съдебен съвет. Предприетите от ВСС мерки са утвърдени със заповеди на административните ръководители на съдилищата в съдебния район, които са публикувани на интернет страниците им.

Уведомяваме Ви, че освен решенията, съдебните протоколи от проведените открити заседания (когато това е възможно), също ще бъдат публикувани на интернет страниците на съдилищата, при спазване на ЗЗЛД и ЗЗКИ.

Вирни се горе