Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: Оздравителния план на община Чепеларе доведе до трайно увеличаване на събираемостта на собствените приходи през последните три години

Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: Оздравителния план на община Чепеларе доведе до трайно увеличаване на събираемостта на собствените приходи през последните три години

Кметът на Чепеларе Славка Чакърова представи днес Отчет за дейността на общината през последните три години от управлението. Пред граждани, администрация и медии тя заяви, че още при встъпването й в длъжност през ноември 2015 г. е декларирала пред гражданите, че иска да управлява прозрачно и всичко, което се случва в общината иска да бъде достъпно за жителите й. Именно, затова общинското ръководство през годините прави отчет за дейността. В началото Чакърова благодари на целия екип на общината, защото без тяхна помощ нямаше да се случат всички неща през 2016, 2017 и 2018 г. в община Чепеларе.", заяви Чакърова.

Градоначалникът представи финансов анализ за състояние на община Чепеларе през последните три години. „Финансовата политика на общината се реализира чрез годишния бюджет, резултат от работата на Общинския съвет и общинската администрация. Икономическите показатели, които характеризират бюджета през 2016 и 2017 г. рефлектират в бюджета за 2018 г. Негативните показатели продължават. През миналата година общината беше изправена пред много предизвикателства. За реализацията на нарастващите потребности и очаквания на гражданите неминуемо водят и до нарастване на текущите разходи. Предоставят се по-качествени услуги, за които обаче е необходимо финансиране.“, отбеляза Славка Чакърова. Тя припомни, че през 2016 г., с влизането в сила на промяната за публичните финанси, има шест показатели и при три нарушени показатели, общините влизат в оздравителен план. Още тогава община Чепеларе бе с оздравителен план. „Прилагането на мерките в оздравителния план доведоха до трайно увеличаване на събираемостта на собствените приходи през последните три години. Това бе едно от предизвикателствата и всички положиха големи усилия.“, каза Чакърова. Тя отбеляза, че е имало много задължения към фирми, изпаднали в несъстоятелност и ликвидация или такива, които нямат имущество или пък имат дългове към държавата. „Тези фирми плащат дългове първо към държавата и в резултат на това за три години се трупат и лихви. Към 31 декември 2018 г. просрочените вземания са 3 726 000 лв. въпреки усилията, които полагаме.“, допълни кметът на Чепеларе.

От 2016г. досега община Чепеларе не е поемала нови задължения. Това заяви още кметът на Чепеларе, Славка Чакърова. „Погашенията по дългосрочни кредити на общината за този период са в размер на 862 000 лв. Ние бележим ръст на приходите, но плащаме задължения. Положили сме огромни усилия да увеличим събираемостта и приходите, да накараме некоректните платци и да им обясним, че не може така, сключваме споразумения, търсим и принудителни начини за събиране“, посочи Чакърова. Тя обясни, че общо 461 са окомплектованите преписки на дела към частни и държавни съдебни изпълнители, като заведени са 350 дела на стойност 577 538 лв.

Кметът на родопската община допълни, че през последните три години се увеличават приходите от туристическия данък в община Чепеларе, както и събираемостта на дължим данък от предходни години. Увеличава се и броят на реализираните нощувки през последните три години в Чепеларе, като според Чакърова, това се дължи на факта, че общината участва във всички туристически борси и отделя, макар и скромни, средства за реклама. През последните години община Чепеларе е участвала и в Международни туристически борси в Москва и Истанбул. По думите на Чакърова, увеличеният брой на нощувките в общината се дължи и на факта, че от три години има богата културна програма, която също привлича туристи.

Вирни се горе