Славка Чакърова: Чепеларе се утвърди като целогодишна туристическа дестинация

Славка Чакърова: Чепеларе се утвърди като целогодишна туристическа дестинация

Община Чепеларе през последните четири години се утвърди като целогодишна туристическа дестинация. Това каза на пресконференция днес, кметът на Чепеларе, Славка Чакърова, която направи своеобразен отчет за своя четиригодишен мандат.

"През 2015 година реализираните нощувки в общината са били 253 000, а в края на 2018 г. са 355 000. Към 31 август т. г. нощувките в общината са 300 000, но има още четири месеца до края на годината. Много голям ръст има както в зимния, така и през летния сезон – над 30 %. Една от основните причини за този ръст е работата на екипа на общината през последните години, участията ни във всички туристически борси, както и изключително наситения ни на мероприятия културен и спортен календар“, посочи кметът на родопската община. Според нея не са за подценяване и направените инвестиции, особено в курорта Пампорово. Рехабилитирани са над 1 км тротоари в курорта, както и около 2 км улици, подменено е и уличното осветление с енергоспестяващо.

На срещата с медиите Чакърова посочи още, че за ръста на инвестициите, принос има и бизнеса, тъй като в курорта вече е отворен туристически информационен център, тази година се направиха и много атракции в зоната на „Студенец“, допълни тя "Летният сезон ще завършим с националните хайдушки празници, които ще се проведат за трета поредна година. Надявам се, те да се затвърдят и да останат в календара на община Чепеларе. Броят на посетителите се увеличава всяка година. Целта на тези празници е не само да популяризираме Чепеларе като туристическа дестинация, но и да съхраняваме историята и да предаваме на идните поколения информация за делото капитан Петко и за това какво е направил той за Чепеларе и Родопите. Длъжни сме да съхраним историята и да я предадем на децата ни“, заяви Чакърова.

През последните четири години община Чепеларе е инвестирала трайно в инфраструктура свързана с образоването. „Направихме много детски площадки по ПУДООС, но най-голямата сума около 100 000 лв. се дадоха за детската площадка на детска градина „Елхица“. Изградихме и площадка за стрийт-фитнес и бяхме домакини на кръг от националния шампионат по стрийт-фистнес, който бе открит от Йордан Йовчев и той призна, че това е една от най-добрите площадки в България", каза градоначалникът на община Чепеларе. Тя благодари на Министерството на образованието и науката за това, че са отпуснали средства за подобряване на инфраструктурата на училището в село Павелско. "Подменихме дограмата и направихме ремонт на покрива. Училището е важно за община Чепеларе, защото обслужва децата от четири села Орехово, Малево, Хвойна и Павелско и затова сме длъжни да го защитим и да помагаме с каквото можем“, посочи Чакърова. Според нея най-големият успех е реализацията на проекта за ремонт на двете сгради на училището „Васил Дечев“ в Чепеларе. „Това е емблематична сграда за Чепеларе построена преди повече от 120 години с труда на всички жители на тогавашното село Чепеларе“, заяви Славка Чакърова и допълни, че е горда и от факта, че през последните години, заедно с екипа от общината и спортистите Екатерина Дафовска и Радослав Янков са възобновили спорта и дейността на спортните клубове в курортния град. „Сноуборд сега тренират над 40 деца и за наша гордост три от тях тази година ще тренират в националния отбор с бащата на Саня Жекова. Това е гордост за нас. Над 20 деца тренират биатлон, като само преди седмица завърши първенство по летен биатлон и нашите деца отново са в челните редици със златни медали“, заяви Чакърова. Тя посочи, че тази зима с подкрепата както на федерацията по ски, спортния клуб и „Пампорово“ АД и община Чепеларе ще се проведат състезания по сноуборд за Купа „Радослав Янков“.

Кметът на Чепеларе отчете, че реализираните проекти за мандата в общината са за над 7 млн.лв. Ръководството е положило усилия и за подобряване на финансовото състояние. Траен ръст има в собствените приходи, но растат и разходите за дофинансиране. Заварените задължения в началото на мандата са били приблизително 4 млн. и 200 хиляди лв. и сега в края на мандата пак са толкова – 4 млн. и 300 хиляди лв. Бележим подобрение в изплащането на кредитите, поясни Чакърова.

По думите й стана ясно,че в общината се развива и богата културна дейност от самодейните състави при читалищата и децата. „Смятам, че мандатът е успешен. Подобрихме начините на комуникация с гражданите и работата на администрацията“, отчете Чакърова. Тя обаче не скри, че служителите са работили в една тежка и напрегната обстановка. „Бяхме подложени на постоянни проверки от АДФИ, Сметната палата и др., предизвикани от кмета на Забърдо и определени общински съветници. Накрая всички проверки показаха, че няма никакви нередности“, добави кметът на Чепеларе.

На журналистически въпрос относно участието й на предстоящите Местни избори, г-жа Чакърова коментира: "Ще участвам в предстоящите избори и ще се кандидатирам за кмет на Чепеларе. За мен е важно, че основните цели, които си бях поставила – образование, спорт, култура и туризъм са постигнати и бележат положителен резултат. Чувствам се уверена и сигурна, че мога да продължа, изградих екип от млади, дейни амбициозни, знаещи и можещи хора и имам желанието, силите и увереността да продължа да работя“, заяви Чакърова. Тя ще се включи в кметската битка като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет.

Вирни се горе