Отбелязват 107-та годишнина от Илинденско-Преображенската епопея в село Славейно

Отбелязват 107-та годишнина от Илинденско-Преображенската епопея в село Славейно

Тази събота и неделя с национални чествания ще бъде отбелязана 107-та годишнина от Илинденско-Преображенската епопея в село Славейно,съобщиха организаторите.

На 5 юли 1903 г. в местността „Св. Дух” над селото се провежда Родопски конгрес,който обсъжда подготовката и приема тактика за предстоящото въстание, утвърждава структура на района и формира 5 бойни участъка. Конгресът избира военно ръководство начело със славейновецът Пею Шишманов. В него влизат още Никола Данаилов от Райково – секретар и Христо Караманджуков от Чокманово – член. Затова село Славейно е център на тържествата от много години насам.

Програмата започва на 7 август в 10.30 ч. с панихида в църквата и тържествен митинг на площада. Слово за подвига и безсмъртието на илинденци и преображенци ще поднесе генерал Нонка Матова.

На 8 август в местността „Хайдушки поляни”, където се издига мраморен обелиск и се намират гробовете на Пею и Колю Шишманови ще бъдат поднесени цветя и венци. Организатори на тържествата са: Съюза на тракийските дружества в България, община Смолян и кметството в с. Славейно.

Вирни се горе