Щедро дарение получиха децата и персонала от ЦСРИ „ДЕТЕЛИНА” в Мадан

Щедро дарение получиха децата и персонала от ЦСРИ „ДЕТЕЛИНА” в Мадан

Водна кула, акрилно огледало, лед панел, УВ-фигури и тежко одеяло за нуждите на децата – потребители в Център за социална рехабилитация и интеграция „ Детелина“ бяха дарени днес.

Зад добрата кауза застанаха за пореден път собственикът на немската фирма „ХБ ШУТЦБЕКЛЯЙДУНГ"- Клаус Бертхолд и местният бизнесмен, собственик на фирма „Омелия“ – Ясен Керменов.

Общата стойност на направеното дарение е 2500 лв.

Припомняме ви, че през 2012г. същите дариха 205 бр. чисто нови дюшеци в ОДЗ „Елица“, подсигуриха екипчета за детския футболен отбор, а за ЦСРИ „Детелина" това е второто дарение, тъй като през изминалата година те подариха и пътека за рехабилитация.

Днешното дарението бе връчено официално в присъствието на кмета на община Мадан Фахри Молайсенов,неговият заместник Явор Орлов, ръководителят на центъра Ирина Профирова, гости от Германия и др. Сред присъстващите бяха и няколко от децата, които ще използват новите придобивки. Градоначалникът благодари на дарителите за направения жест и дългогодишните им вече приятелски взаимоотношения, като изрази и готовност да помага със сили и средства в името на децата. В знак на благодарност той поднесе символичен подарък на Клаус Бертхолд, който съдържаше родопска кукла, облечена в автентична носия и колекция от различни уникални кристали, извадени от земните недра в Мадан. „Приемете този подарък от името на цялата общественост в Мадан, за различните дарения, които направихте в годините и знайте, че винаги сте добре дошли при нас“, каза при връчването Молайснов. От своя страна и ръководителят на центъра не спести благодарностите си за новите придобивки и сподели, че те значително ще допринесат за качеството на услугите за различните нужди на децата , а също ще улеснят тяхната работа, помагайки на психолозите и социалните работници за развитие на фината моторика и психична устойчивост на децата.

След официалната част всички гости разгледаха центъра, запознаха се с част от услугите, които предоставя, като не пропуснаха да разгледат и всички ръчно изработени от децата най-различни неща, подредени в красиви изложбени кътове. В момента социалното заведение е посещавано от 52 деца, за които с любов и търпение се грижи екип от специалисти. По-малките дечица посещават детски градини, а по-големите- училища, а по изготвен график посещават центъра. По инициатива на кмета в центъра бе направен ремонт, който осезаемо разшири и освежи помещенията, като същевременно бяха обособени медицински кабинет, зала за рехабилитация, зала за трудотерапия, кабинет за социални дейности. След ремонтът Молайсенов осигури на децата и изключително необходимото превозно средство, модифицирано и адаптирано за превоз на хора с увреждания. То значително улесни достъпа на децата до центъра, защото ежедневно те се взимат и се връщат вкъщи по определен график. Това от една страна облекчи децата и техните родители, а от друга създава възможност повече деца в затруднения да могат да се възползват от предоставяните услуги.

Вирни се горе