Широка лъка тържествено отбеляза 200 години просветно дело

Широка лъка тържествено отбеляза 200 години просветно дело

Кметът Мелемов : „Вече два века просвещението, знанието и науката делят духовните хоризонти на Широка лъка” Широка лъка тържествено отбеляза 200 години просветно дело. Днес бе кулминацията на честванията. На сцената се изявиха талантите от училището, детската градина, НУФИ „Широка лъка” и самодейците. Те показаха, че са достойни наследници на бележитите будители, които са поставили началото на просветата в будното родопско село. Кметът Николай Мелемов поздрави най-сърдечно жителите на Широка лъка, учениците и педагогическите специалисти по повод празника. „Вече два века просвещението, знанието и науката делят духовните хоризонти на Широка лъка. Това е значим исторически факт, за който дължим признателност и уважение към предците и към съвременните дейци на просветителството във вашето китно село. Широка лъка винаги е била и ще бъде емблематичен ореол на патриотизма и българщината – доказват го талантливите и будни деца, съхранените традиции, жаждата за знания и духовен напредък. Искрена благодарност и поклон пред всички родолюбци вложили през годините ум, сили и сърце за утвърждаване на просветното дело в село Широка лъка”, посочи в словото си Мелемов. Поздравления отправиха областният управител Недялко Славов, началникът на РУО на МОН –Смолян Мария Семерджиева, която прочете поздравителен адрес от министъра на образованието Красимир Вълчев.

Премиерът Бойко Борисов, който беше патрон на честванията също изпрати поздравителен адрес за празника. Кметът на Широка лъка Васил Седянков благодари на Мелемов, Славов за всичко, което правят за селото, както и на председателя на Общинския съвет инж.Димитър Кръстанов и съветниците, които въпреки партийните си различия за гласували положително за Широка лъка. „Най-много съм удовлетворен от младите широколъчани, които родиха тук децата си и останаха в селото. Трябва да продължим с работа да съхраним двете училища и Широка лъка”, каза в емоционалното си изказване Седянков и получи аплодисменти от публиката.

Проучване на директорката на училището „Никола Вапцаров” Маруся Бочукова в Държавен архив – Смолян, доказва, че началото на образованието в селото се поставя през 1818 г. от първия учител Костадин Василев – Шоко. Открити са и архивни документи. От селото уведомили за откритието си Националния музей на образованието в Габрово. С официално писмо от 20 декември м.г. им отговорили, че тяхната проверка доказва също, че просветно дело в Широка лъка има от 1818 г. Честванията по повод 200 г. просветно дело подължиха цяла седмица с различни прояви.

Вирни се горе