Сградата на Община Чепеларе днес ще бъде осветена в зелено

Сградата на Община Чепеларе днес ще бъде осветена в зелено

Сградата на Община Чепеларе ще бъде осветена празнично в символичния зелен цвят по повод ирландския празник Св. Патрик. В Чепеларе ирландската общност е известна на всички граждани. По този повод в града ни е именувана улица “Ирландия”. На този ден сме съпричастни с приятелите си – ирландски граждани и празнуваме с тях.

На 17 март ирландците по цял свят се събират, за да отпразнуват празника. Обикновено се отбелязва като ден на ирландците или на ирландско-американската култура. Според ирландския фолклор Патрик използвал 3-листна детелина, за да обясни Светата троица. В разказите за светеца освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго – че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало.

Един от популярните ирландски тостове в чест на Св. Патрик гласи: “Нека покривът над нас никога не падне и нека ние, приятелите, под него никога не поддадем!” Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник.

Вирни се горе