Сесията на ОбС в Смолян се провали заради кворум

Сесията на ОбС в Смолян се провали заради кворум

Заседанието на Общинския съвет в Смолян, което трябваше да се състои вчера се провали, заради напускането на залата от групите общински съветници на КРОС и БСП и липса на кворум.

Първи съветниците от КРОС напуснаха сесията. Председателят на групата Кирил Хаджихристев попита защо не е изпълнено решение на ОбС за ремонт на мост в кв. „Устово”. Зам.-кметът инж. Мариана Цекова поясни, че решението е почти изпълнено. Материалът е подсигурен и се чака подходящото време. Хаджихристев отново поиска да говори по процедура по същата тема, но инж. Данчо Киряков каза, че това не е процедура и му отне думата. Последваха реплики от залата и след това съветниците от КРОС напуснаха Сесийната зала на община Смолян. Общинските съветници от БСП също напуснаха заседанието. Стефан Сабрутев от БСП попита защо не се изплащат помощите за новородени в размер на 300 и 500 лева, които бяха гласувани от ОбС по предложение на съветника от БСП Милен Пачелиев. Защо няма скици към материалите по точките от дневния ред, които касаят продажби и устройство на територията, попита Сабрутев. Според него се неглижират важни решения за жителите на община Смолян. Инж. Данчо Киряков му отговори, че в този вариант предложението не е финансово обезпечено, а бюджетът е приет. При изпълнението му, ще има дефицит в бюджета и трябва да се даде предложение от къде да се вземат необходимите средства. Кметът Николай Мелемов допълни, че не само за раждането на първо дете трябва да се дадат 500 лв., а и за всяко следващо. Той посочи, че по нищо не се различава първото дете от второто и третото.

Председателят на местния парламент инж.Данчо Киряков даде почивка с надежда да се осигури необходимия кворум за провеждането на заседанието, но след приключването й в залата имаше 9 съветници. Тогава той насрочи нова дата за провеждането на сесия – 4 април 2019г.

Вирни се горе