Село Проглед плаши с протест, заради отклонени пари за улица

Село Проглед плаши с протест, заради отклонени пари за улица

Жителите на с. Проглед са готови на протест, ако отпуснатите с Постановление № 260 на Министерски съвет по искане на кмета на община Чепеларе Славка Чакърова 218 хиляди лева бъдат отклонени към обекти в селата Забърдо и Павелско. Това пише в отворено писмо до медиите кметският наместник Марио Куцинов, което е придружено с подписка на жители на село Проглед.

SmolyanNews.com публикува целия текст:

ОТВОРЕНО ПИСМО

от жителите на с. Проглед

ДО Г-Н ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ

МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО Г-Н НЕДЯЛКО СЛАВОВ

ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ СМОЛЯН

ДО Г-ЖА РОСИЦА ЧЕРПОКОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ГР. ЧЕПЕЛАРЕ

ДО Г-ЖА СЛАВКА ЧАКЪРОВА

КМЕТ НА ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ

ДО ВСИЧКИ МЕДИИ

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

След заседанието на комисиите на Общински съвет – Чепеларе на 13.03.2018 разбрахме, че част от средствата, които са заложени в капиталовата програма за асфалтиране на улици, отпуснати с Постановление № 260 на Министерски съвет, по искане на кмета и по точно определен списък с обекти се отклоняват.

В обектите за ремонт, одобрени от Министъра на финансите, влиза и асфалтирането на улица в с. Проглед на стойност 218 хил. лв., Общински съвет – Чепеларе пренасочва сумата от 218 хил. лв. и към други населени места, както следва: 18 000 лв. — с. Проглед, за чакълиране на улицата, 50 000 лв. – с. Павелско, за центъра, 150 000 лв. – с. Забърдо, от които 90 хил. лв. за улица към гробищен парк и 60 хил. лв. — за централната улица и тротоари. Целевите средства от 218 хил. лв. за с. Проглед са поискани от кмета на Община Чепеларе г-жа Славка Чакърова, в резултат на това, че през есента на 2017 година беше подменена изцяло вътрешната водопреносна мрежа след адекватното решение на ВиК – гр. Смолян, в лицето на инж. Мариян Николов. Това се наложи, тъй като старата мрежа беше компрометирана и селото имаше недостиг на вода и през 2016 година селото се оказа 5 месеца без капка вода и се водоснабдяваше с водоноски, осигурени от Община Чепеларе.

Нека не забравяме, че в Проглед е създаден първият частен семеен хотел през 1932 година, също така, когато през 1933 година се създава к. к. Пампорово, електрозахранването е осигурено от с. Проглед, където е имало собствена електроцентрала, която е работила е трици. Точно поради този факт, село Проглед е обособено като курортно ядро към к. к. Пампорово и селския туризъм в него е добре развит, както и еко сватби, които се организират всяка година в селото. От направените справки от „Местни данъци и такси“ е видно, че с. Проглед, макар и със 70 жители, осигурява 70 % от приходите на трите села взети заедно (с. Павелско, с. Забърдо, с. Проглед), макар и останалите са е по 400 – 500 жители. От което е ясно, че туризма в село Проглед е добре развит, което е и приоритет на Община Чепеларе, а данъците и всички такси са почти приравнени е тези на к.к. Пампорово.

Ние, жителите на е. Проглед сме изумени от взетото решение на Комисиите при ОбС – Чепеларе, след манипулации от сем. Черпокови, баща кмет на с. Забърдо, дъщеря председател на ОбС — Чепеларе, и в дискусиите на обсъжданията на бюджета, г-жа Черпокова си позволи да спекулира, като каза че има при нея постъпило писмо от жителите на с. Проглед, в което казват, че не желаят да се асфалтира въпросната улица през 2018 година. Ние жителите на е. Проглед искаме да видим това писмо, кога е входирано и от кого, имайки предвид, че това не е в интерес както за жителите, така и за многобройните гости на селото.

Г-жа Росица Черпокова, явно се е взела много насериозно, че не счита за необходимо да уведомява кметовете и кметските наместници на населените места на територията на Община Чепеларе, за провеждането на заседания на комисии, както и за редовни заседания на ОбС — Чепеларе, на които се взимат решения за бъдещето на същите. Много е интересно как точно на тази комисия, която засяга трите населени места — Павелско, Забърдо и Проглед, са уведомени и присъстват само кметовете на с. Павелско и с. Забърдо, ако това не е манипулация, какво е? Да не говорим и за останалите населени места, които също са засегнати в капиталовата програма. Г-н Черпоков си позволил да се държи арогантно с всички присъстващи и най-вече с кмета на Община Чепеларе Славка Чакърова, което е недопустимо – един мъж да се отнася по този брутален начин към една жена. Същият е заявил, че е разговарял лично с г-н Владислав Горанов – министър на финансите, който му е дал насоки тези средства да бъдат гласувани от ОбС – Чепеларе, и ако не бъдат изпълнени от кмета на Община Чепеларе, съответно тя ще понесе наказателна отговорност. Възмутени сме от този факт, как може двама души да манипулират и саботират дейността на целия ОбС – Чепеларе, респективно и на Община Чепеларе.

Жителите на село Проглед, макар и не толкова образовани, си задаваме въпроса: Възможно ли е целеви средства, отпуснати по списък с обекти, одобрен от министъра на финансите, да бъдат пренасочвани по най-безпардонния и безотговорен начин?

Жителите на с. Проглед са готови да протестират срещу решението, взето от комисиите под бруталния натиск на един вживял се феодал. До кога тези хора ще си позволяват да саботират развитието на цялата община и на всичките им жители.

Уважаеми госпожи и господа,

За това се обръщаме към Вас с огромна молба да упражните делегираните Ви права върху това безумие.

С уважение:

Марио КУЦИНОВ

Кметски наместник на с. Проглед

Приложена подписка от жителите на с. Проглед

Вирни се горе