Седем кукерски състава щe гoнят злoтo нa Πecпoнeдeлниĸ, ĸoйтo щe ce пpoвeдe нa 3 мapт в Шиpoĸa лъĸa

Седем кукерски състава щe гoнят злoтo нa Πecпoнeдeлниĸ, ĸoйтo щe ce пpoвeдe нa 3 мapт в Шиpoĸa лъĸa

Седем кукерски състава ще участват тaзи гoдинa нa тpaдициoнния Πecпoнeдeлниĸ, ĸoйтo щe ce пpoвeдe нa 3 мapт в cмoлянcĸoтo ceлo Шиpoĸa лъĸa, ĸaтo пpoявитe щe бъдaт cъчeтaни и c нaциoнaлния пpaзниĸ 3 мapт и щe зaпoчнaт oщe на 28 февруари. Toвa cтaнa яcнo нa пpecĸoнфepeнция в oбщинa Cмoлян нa ĸoятo бяxa oпoвecтeни пoдpoбнocти oĸoлo opгaнизaциятa и пpoвeждaнeтo нa ĸyĸepcĸия пpaзниĸ. He нaпpaзнo Πecпoнeдeлниĸ ce пpoвeждa в Шиpoĸa лъĸa. Ceлoтo e cъxpaнилo пpeз гoдинитe битa и poдoвитe тpaдиции. Kyĸepcĸитe игpи ca вĸлючeни и в Haциoнaлния ĸyлтypeн ĸaлeндap.

Πpoявитe cтapтиpaт нa 28 февруари в 14 часа, ĸoгaтo щe бъдe oтĸpитa изложба „Села и живо наследство във фотообектива“. Тя ще бъде представена от читалището в село Смилян. На 1 март от 14:00 часа ще бъде открита изложба с детски рисунки и маски. На 2 март е традиционния празничен концерт на НУФИ, който е посветен и на националния празник 3 март, като в него ще участват и учениците от ОУ „Никола Вапцаров“ в селото“, каза секретарят на читалището Гергана Чотрева. Тя отбеляза, че в неделя е същинския празник, който съвпада и с Трети март. Преди Песпонеделник, ще бъде отбелязан националният празник. От 10.00 часа пред паметниците на Капитан Петко войвода и героите от Широка лъка ще бъдат поднесени венци и цветя. В честването ще участват и деца от клуб „Родолюбие“ от село Дъбене, с които Широка лъка работи по различни родолюбиви идеи. В 11.00 часа ще е откриването на празника Песпонеделник и представянето на кукерските групи, обясниха организаторите. След представянето на кукерските групи от 12.30 часа ще има народно веселие с оркестър „Калофер“, с ръководител Пею Маринов.

Шест състава от страната и разбира се, домакините широколъшките песяци, които всеки път откриват празника ще участват тази година в традиционния Песпонеделник. Останалите участници са от село Сушица, Карловско, за първи път ще участват състави от село Сопица, община Брезник и село Изгрев, Благоевградско, както и останалите групи от село Богданов дол, Пернишко, село Съхране и село Турия, община Павел баня.

Най-малкият участник тази година ще е на 5 години, а най-възрастният на 45 години. „С голям мерак те вече си подготвят костюмите. Седмица преди празника те играят в селото, ще гонят злите духове и се надяваме да е по-хубаво времето и да има по-голямо настроените на Песпонеделник“, съобщи ръководителят на широколъшките песяци –Стоил Калфов. Той припомни, че празникът датира още от преди освобождението и винаги се е провеждал в селото в началото на март, за да се прогонят злите сили и да се посрещне пролетта.

На срещата с медиите присъства и заместник кметът инж.Мариана Цекова. Тя заяви, че празникът в родопското село през последните години е не само местен, но и национален. Кметът на Широка лъка Васил Седянков посочи, че като кметство, задачата им е да измият улиците на селото и да ги подготвят за кукерското дефиле, както и да осигурят максимално много места за паркиране на автомобилите на стотиците гости, които се очакват. Седянков, посочи още, че още хотелите и къщите за гости в Широка лъка и околните села са пълни с туристи за Песпонеделник. През годините гостите на празника са между 2000 и 4000 души.

И тази година заради празника пътят Смолян – Девин, в района на селото ще бъде затворен от 11.00 до 12,30 часа, като ще се пропускат само автомобили със специален режим на движение.

Организатори на Песпонеделник са община Смолян, читалището и кметството в Широка лъка.

Вирни се горе