Сборен гайдарски оркестър огласи поляните в Стойките и даде началото на Първия национален събор „Апостол Кисьов”

Сборен гайдарски оркестър огласи поляните в Стойките и даде началото на Първия национален събор „Апостол Кисьов”

Сборен гайдарски оркестър огласи поляните в Стойките и даде началото на Първия национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов”, който се провежда днес и утре в селото.

Съборът носи името на фолклориста Апостол Кисьов, роден в Стойките, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организирал оркестър от 100 каба гайди – с първа концертна изява през 1961 г. на събора „Рожен". През 1972 г., пак на същото място, той дирижира оркестър от 300 каба гайди – деца и възрастни, и 3500 души народен хор.

Събитието е уникално, оценено като „чудо" от журналисти и чуждестранни специалисти-фолклористи. През 1981 г. вече е организирал 30 кръжока по гайда с 460 участници. И ако днес родопската каба гайда се радва на широка популярност, това се дължи на неговата самоотвержена апостолска дейност и творческото му себеотдаване.

Гостите и участниците в националния събор бяха приветствани от евродепутата Владимир Уручев, зам.-кмета Марин Захариев, зам.-министъра на културата Румен Димитров, зам-областния управител Адриан Петров, мажоритарния собственик на „Пампорово” АД Цветелина Бориславова и др.

„Радвам се, че на тази хубава родопска поляна можем да се съберем за първа година и да почетем Апостол Кисьов, да организираме и открием този първи национален събор в негова памет. Това е един човек, съответстващо и на името му Апостол – Патриарх на гайдата. Ние виждаме днес толкова много гайдари, толкова много родолюбци, нека превърнем това събитие наистина в традиционно. Аз вярвам, че докато я има традицията, ще я има и България. Също така да се поздравим и за днешния празник. Нека запазим традицията и българщината “, каза в словото си при откриването на събора зам.-кметът Марин Захариев, съобщи от общината.

В приветствието си евродепутатът Уручев посочи, че е радостен, защото неговото посещение съвпада с два великолепни празника- Независимостта на България, който е наша гордост и днешния в Стойките. „Това, което виждам из цяла България и по целия свят е, че гайдата е символ на България. Почти няма участие, в което гайдата да не е водещата, да не е представителния инструмент, с който се откриват събитията“, каза Уручев. Той поздрави организаторите на събора като им пожела все повече българи да чуват и уважават символа на Родопите и символ на България – гайдата. Евродепутатът пожела този първи национален събор да стане национален, защото си заслужава. Зам.- министърът на културата Румен Димитров приветства от свое име и от името на министъра на културата организаторите на събора, почитащ обединителя на родопските каба гайди. „Министерството на културата ще продължи да подкрепя подобни събития, които допринасят за съхраняването и популяризирането на автентичния български фолклор“, посочи Димитров.

„На тази важна за българите дата сме тук, за да отдадем почит на един такъв голям българин Апостол Кисьов- чудотвореца, защото той извърши чудеса.Обедини всички гайдари, които събра на Роженската поляна, за да заяви категоричния български дух. Второто му чудо е, когато събра над 300 гайдари и 3500 души хор. Какво му коствало си знае само той. Но ние днес трябва да кажем дълбок поклон пред този будител.

Затова тук са неговите следовници – гайдарското братство, което продължава да следва неговия път и да слави България надлъж и шир и нашата магична планина – Родопите”, каза в приветствието си и зам.-областният управител Петров. Гостите на събора бяха поздравени и от мажоритарния собственик на „Пампорово“ АД Цветелина Бориславова. „Емоцията на родопската музика не може да се предаде в разказ, може само да се преживее, това обаче не би било възможно без планината и гората, без хората, които я създават. Делото на Апостол Кисьов, чиито живот, творчество и родолюбие честваме днес ведно с нашия празник на България, е пример за това – правейки нещо със страст, влагайки душата и сърцето си в него, неминуемо човек ще пожъне успех, равносилен на чудо. Като чудото на Апостол Кисьов“, каза Бориславова. Председателят на читалище „Пробуда-1903” – с. Стойките Мария Кисьова, организатор на събитието приветства стотиците гайдари от Родопите и страната, които с таланта си пресъздават магията на гайдарското изкуство. Тя пожела на участниците вдъхновение и да почувстват духа на Апостол Кисьов, който и занапред да ги води в тяхната мисия да съхраняват и популяризират гайдарското изкуство.

След официалното откриване гайдарите преминаха през селото и отдадоха почит на обединителя си Апостол Кисьов пред паметника му в селото. Съборът продължи днес с кръгла маса и с фотоизложба . Вечерта ансамбъл „Родопа” ще представи уникалния си спектакъл „Невястата” Националният събор на гайдата се провежда под патронажа на Министерство на културата на Република България със съдействието на община Смолян и областната администрация . Организатор е Народно читалище „Пробуда-1903" – с. Стойките, с председател г-жа Мария Кисьова. Тя инициира сформирането на Организационен комитет с почетен председател Цветелина Бориславова, собственик на „Пампорово" АД. Събитието е подкрепено и от ГПК „Борика" – с. Стойките. Националният гайдарски събор цели съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, културен обмен в тази област и популяризиране на родопската каба гайда, мотивиране и подкрепа на младите изпълнители. Събитието няма конкурсен характер. Очаква се срещата на изпълнители и публика да създаде празник, а професионалното общуване между инструменталистите да укрепи връзките им и да провокира нови идеи.

За участие са поканени изпълнители на двата вида български гайди – каба, джура. На сцена ще се чуят индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения на професионални и любители музиканти – българи и чужденци. Рамката на изпълненията е широка: автентичен фолклор, обработен фолклор и различен тип музициране, което извлича нови стойности от богатството на българския фолклор. Над 300 инструменталисти са подали заявка за участие в Събора. Сред тях са оркестрите „101 каба гайди", „100 каба гайди" и Детски гайдарски състав „Апостол Кисьов" от Смолян, Сборен гайдарски състав „Дельо хайдутин" /от Златоград, Мадан, Рудозем/, Гайдарски състав „Петко войвода" – София, Гайдарски състав „Родопчани" – Пловдив, гайдарските състави от читалищата в гр. Девин, гр. Чепеларе и ОДК – Чепеларе, с. Широка лъка, с. Гела, с. Момчиловци, с. Зорница. Очакват се и гайдарите от НЧ „Николай Хайтов-1936" – Столична община.

Вирни се горе