Същинският ремонт на пътя Кричим - Смолян ще е след зимата

Същинският ремонт на пътя Кричим - Смолян ще е след зимата

Близо 50 милиона лева ще се вложат в реконструкцията на над 36 км от пътя Кричим – Михалково – Смолян. Третокласният път е основна пътна връзка за жителите на Михалково, Кричим и Девин с град Смолян и курорта „Пампорово“.

АПИ обяви изпълнителните на обществената поръчка още преди месец, но същинският ремонт ще започне след края на зимата, съобщиха от „ИСА 2000“ ЕООД, които ще работят на обекта. На този етап е възможно единствено да се работи по ремонт на отводнителните съоръжения на пътя, за да се подготви пътя за по- дъждовния сезон.

Преасфалтирането, което включва и разширение на платното до изискваните 7.5 метра /сега на места е под 6 метра/, както и обезопасяването на скалите ще започне, когато времето позволява.

Според инж. Паун Иванов ремонтът ще бъде завършен в заложения срок от 15 месеца. Дейностите ще се разположат така, че да не се спира движението.

Припомняме, че участъкът за ремонт е разделен на два лота. Първият започва от кръстовището за стената на яз. „Цанков камък“ при Михалково и преминава покрай язовир „Въча“. Той е с дължина 21 км и в него е предвидена подмяна на пътната настилка, подобряване на отводняването, нова маркировка, пътни знаци и ограничителни системи. Ще се ремонтира мостът над река Чурековска в село Михалково. Проектът включва и изграждане на 10 подпорни стени с различна височина от 2 до 6 метра. В някои участъци от пътя ще бъдат монтирани високоякостни мрежи за предотвратяване свличането на камъни и земни маси.

Вторият лот е участъкът от изхода на Кричим до яз. „Въча. Там предстои полагане на нова асфалтова настилка, подобряване на отводняването на пътя, нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи. В този участък ще бъдат ремонтирани 4 големи мостови съоръжения и тунела „Кричим”, с дължина 130 м. Тунелът „Кричим“ строен през 1963 ги досега не е ремонтиран, съобщи БНР.

Вирни се горе