Санкции за около 1 400 000 лв. по европроекти утежняват бюджета на община Смолян

Санкции за около 1 400 000 лв.  по европроекти утежняват бюджета на община Смолян

Преобладаваща част от тях са заради нарушения в процедурите за обществени поръчки, обявявани при предишното общинско ръководство, както и несъобразени проекти водещи до значително завишаване на предвидените разходи,съобщи Виолета Филипова, пресцентър на община Смолян.

Финансови корекции, непризнати разходи и допълнителни възлагания на обща стойност над 1 400 000 лв. тежат на община Смолян по различни европейски проекти . Това сочи справка на зам.-кмета Марин Захариев, която той представи пред медиите. Според Захариев корекциите са за процедури, които са играни при предишната общинска управа. Най-голямата е на стойност 420 хил. лева и е за проекта за ремонт и обновяване на социалните домове в Ровино, Петково и Фатово. Наложената санкция по проекта, финансиран от ОПРР, е заради нарушения на процедурата, въведени дискриминационни условия и нанесени щети на бюджета на ЕС уточни зам.-кметът. Той допълни, че Общината ще обжалва наложената финансова корекция и се надява тя да отпадне, но има реална опасност парите да бъдат удържани от сметките до приключване на съдебните спорове и буквално да блокират работата на администрацията. По този проект обаче лошите новини не свършват. Заради неточни проекти и изпълнение се налагат корекции в дейностите предвидени по количествено-стойностната сметка на стойност около 120 хил. лв., плюс договор за допълнително възлагане за над 190 хил. лв., които програмата не покрива и „лягат” на гърба на общината и смолянския данъкоплатец.

Още около 80 хил. лева е санкционирана местната управа за проект за реконструкция на общински пътища, което е следствие от неточности в кадастралната карта и реалните проекти. По-голямата беда по този проект обаче е, разследването на тръжните процедури и възможността от налагане на санкция за над 210 хил. лв. Тук отново става дума за стари тръжни процедури съдържащи дискриминационни условия, според управляващия орган на ОПРР, коментира Захариев. От общинската хазна вече е платена корекция за 237 хил. лева по проект за мерки за енергийна ефективност и ремонти на училища и детски градини. Причината отново е била неточности в тръжната процедура.

Не на последно място трябва да споменем и проектът “Градска среда”, по който беше ремонтирана пешеходната зона в града. Там се наложи допълнителна процедура за над 120 хил. лв. за укрепване на моста до кино “Дружба”, както и трябваше да бъдат платени около 25 000 лв. финансова корекция за лошо изпълнение на улиците “Боровец” и “Станковица”, уточни зам.-кметът. Който не работи, той не греши, но факт е, че в условията на нечувана криза и ниски собствени приходи, сме принудени да плащаме суми продиктувани от пропуски на предишното ръководство. Работим в насока изчистване на такива неточности за в бъдеще, обобщи Захариев. Според него тези огромни допълнителни финансови тежести, заедно с огромните заварени задължения могат да доведат общината до абсолютна невъзможност за покриване на каквито и да е разходи и нормално й функциониране. Преобладаваща част от санкциите са заради пропуски в процедурите за обществени поръчки, използвани стари методики и процедури от 2007г. до 2010 г. при реално финансирани проекти през 2011 г. Неточностите между архитектурните проекти и реалното състояние също се оказва голям проблем.

Искам да ви уверя, че общината кандидатства по всички възможни схеми и има доста одобрени проекти и такива в процес на оценка. Както спомена и г-н Мелемов до този момент държавата помагаше на община Смолян и се надяваме тази помощ да продължи, защото в противен случай ще се изправим пред пълна невъзможност да извършваме плащания по новите ни проекти,коита са насочени изцяло към хората и града, добави в заключение Захариев.

Вирни се горе