Санират детските градини в община Баните по Програмата за развитие на селските райони

 Санират детските градини в община Баните по Програмата за развитие на селските райони

Всичките пет детски градини на територията на община Баните са включени в проект по Програмата за развитие на селските райони към ДФ „Земеделие“. Проектът е готов и предстои подписване на договор. Детските заведения ще бъдат санирани, ще се обновят покривните конструкции, горивните бази, а също и детските съоръжения. Това каза за Smolyannews.com кметът на Баните Милен Белчев. В общината детските градини са общо пет на брой – в Баните, в Давидково, в Гълъбово, в Оряховец. От една година насам е отворен и филиал в Загражден. В селото е нямало детско заведение от 12 – 13 години, а сграден фонд съществува. Там вече ходят около шест – седем дечица.

„Демографската криза не подминава и община Баните, която е втора по големина в областта, след Смолян. В последните три години средно там се раждат по около 15 деца на година. За същото време броя на децата в училищата в Баните е намалял с около 10 %“, каза още кметът Милен Белчев. Две са училищата на територията на общината – едно защитено Основно в Давидково, където има около 36 ученици и едно Средно в Баните с около 145 деца.

„Най-голямото богатство на община Баните са хората. Демографските проблеми са сериозни. Опитваме се да задържим по-младото население, което все още е останало в общината, с най-различни социални мерки“, отбеляза кметът Белчев. Още от началото на мандата, по негово предложение и след единодушно гласуване от Общинския съвет, е взето решение родителите да не заплащат такса в детските градини. Освен това всяка млада двойка, която сключи брак в община Баните получава по 400 лв. В общината се осигурява и безплатен обяд за около 200 човека.

Вирни се горе