Съдия Елка Хаджиева от Девин откри изложба в Пловдив

Съдия Елка Хаджиева от Девин откри изложба в Пловдив

Съдията от Районен съд – Девин Елка Хаджиева подреди своя самостоятелна изложба в Пловдив. Това е третата й среща с публика. Изложбата беше открита от художника Данчо Григоров, известен в артистичните среди като Дан Григ. Той се възхити от повика на авторката към рисуването и начинът, по който тя претворява светлината в платната си. Григоров припомни мисълта на Фридрих Ницше: „Ако не беше изкуството, истината щеше да ни смаже“ и напълно се съгласи с казаното от Пикасо, че „Изкуството избърсва прахта, натрупана от ежедневието върху нашите души“. Григоров разказа, че се е впечатлил от две картини художничката – „Триградското ждрело“ и „Петела“.

Елка Хаджиева призна пред многобройните си гости, че за нея изкуството винаги е било невероятно изживяване. Преди скоро се е притеснявала да сподели картините си с публика, защото мислела, че това което прави не е толкова съвършено, но по-късно е осъзнала, че трябва да бъде показано, заради диалога между автор и зрител.

Съдия Елка Хаджиева разказа, че картините са много малко част от нейната душевност. „Когато рисувам попадам в моя вълшебен свят и ви казвам, че е невероятно да бъдеш в този свят, защото именно така се чувстваш добре, мислиш добре и постъпваш добре и неминуемо именно по този начин това задължително ме подпомага и в професията, която упражнява“- каза тя.

„Посягам към палитрата винаги само, когато съм щастлива, а тук представям умишлено картини, рисувани преди „100“ години и най-новите ми две, които са „Вдъхновение“ и „Саксофонистът“ – разказа Елка Хаджиева.

Тя пожела здраве и човечност, мир, любов и късмет на гостите, сред които бяха председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова, нейните заместници Михаела Буюклиева и Надежда Желязкова, съдията Христо Крачолов, много адвокати, юристи и приятели.

Експозицията е подредена в галерия „Артистика“ на ул. „Авксентий Велешки“ № 9, където може да бъде разгледана до края на април.

Вирни се горе