Съдът отмени 11 наредби на Общинските съвети в Смолянско

 Съдът отмени 11 наредби на Общинските съвети в Смолянско

Общинските съвети преписват с грешките

От началото на годината Административният съд е отменил 11 наредби на общинските съвети в Смолянско.

Няма община, в която да не е имало проблемни наредби. Въпреки съдебните решения обаче, общинарите са преписвали същите наредби и са ги подлагали на гласуване отново, категорични са магистратите, съобщава Дарик.

Сред най-провинените са общините Девин, Златоград, Мадан и Смолян. Този проблем е характерен за всички общини в България, смятат юристите от съда. Засичат се и доста преписвания на местните съвети един от друг и то с грешки.

„Най-често срещаните нередности са: Уреждане на обществени отношения в наредба по начин, различен от това, което законодателят е посочил. Един вид се опитват да дописват законите. В тези порочни наредби се предвиждат санкции в пъти по-големи от колкото са предвидени в закона, приет от Народното събрание. И третият проблем: В наредбите се уреждат обществени отношения, за които законодателят не им е делегирал права – пример са противопожарните наредби“, коментира председателят на Административен съд-Смолян Игнат Колчев.

През настоящата година все още няма протести на прокуратурата за общините Чепеларе и Борино, но като цяло над 90% от атакуваните наредби от държавното обвинение съдът ги приема и отменя. Отменени са наредби за местните данъци и такси, за издаване на разрешителни за водовземания и др.

Вирни се горе