С „Женско царство“ започват честванията на 100-годишнината на Първи Среднородопски театър „Изгрев“

  С „Женско царство“ започват честванията на 100-годишнината на Първи Среднородопски театър „Изгрев“

На 8 януари 1919 година в Райково е основан Първият Среднородопски театър Изгрев. Театърът е разкрит към Културно-туристическо дружество „Орфееви гори“ в Райково. С пиесата „Хъшове“ на Иван Вазов се дава началото на 100-годишното театрално дело в Родопите. Първи дом на театъра става изоставената и полусрутена сграда, строена от турската власт за църква на патриаршеското малцинство в Долно Райково. През 1921 година с Указ на Цар Борис ІІІ сградата е предоставена за театър и читалище. Днес в местността, наречена Театрото, е поставена паметна плоча и всяка година, на 8 януари, наследниците на театър „Изгрев“ правят факелно шествие до там. Първи директор е бил Тодор Пинтиев. Първи режисьор е Стоян Пухов, след него Александър Стрезов, Анастас Лазаров, Димитър Гарофалов, Георги Кисимов, Коста Анастасов, Константин Ярославович Яновски, Георги Близнаков – Бидо. Театърът служи като основа при създаването на Родопския драматичен театър в Смолян през 1951. С малки прекъсвания през годините тук са поставяни над 220 пиеси на български, руски и западни класици. Първи художник на театъра е бил Борис Леплински. „Това е един невероятен актив, който е решил да създаде истински културен живот в този град. И от тогава до днес се поддържа“, каза секретарят на читалище „Орфееви гори“ Цеци Илиева.

От 1971 год. в читалищния театър са работили като режисьори Елена Бакалова, Хари Костов, Минчо Байрактаров, Георги Крумов, Антон Деветаков, Янко Митев, Ивелин Андреев, Николай Тенев, Гавраил Паламудов. Хора оставили трайно име с постановките, които са поставили в Райково.

От 1992 година до сега ръководител на Младежки театър “Ирис”, наследници на театър “Изгрев” в читалището е Цеца Илиева. Днес в театъра има 16 актьори. „Всички тези млади таланти, преминали през Младежки театър „Ирис“ са постигнали, това което са искали в живота. Играта на сцената им е помогнала да станат по-добри, по-комуникативни, помогнала им е да изградят себе си като личности“, каза Илиева.

Юбилейните тържества започват следващата седмица:

На 10 и 11 юни от 18.00 часа в зала 1 на райковското читалище е премиерата на постановката „Женско царство – комедия от Ст. Л. Костов.

На 12 юни от 19 часа РДТ гостува в читалище „Орфееви гори“ със спектакъла „Румеу и Жолиета от Дунюву“ от Крум Левов. Режисьор е Петър Тодоров.

На 13 юни Петър Тодоров и Деси Минчева – Тодорова гостуват в ДГ „Славейче“ в Долно Райково с пиесата „Сливи за смет. Същия ден от 18.00 часа в читалището е естрадно-сатиричното шоу „Усмивки от старо време“.

Кулминацията на честванията са на 14 юни от 18.00 часа в КДК в Смолян, когато ще бъдат връчени почетни отличия на изявени участници.

А на 30 юни в читалище „Орфееви гори“ ще бъде открита изложба с картини на художника Марко Стойчев – Маестрото, бивш секретар на читалището и артист от Драматичен театър „Изгрев“.

Вирни се горе