С тържествен водосвет Златоград отбеляза десетата годишнина на ГКПП Златоград – Термес - Ксанти

 С тържествен водосвет Златоград отбеляза десетата годишнина на ГКПП Златоград – Термес - Ксанти

Днес, в параклиса „Св. равноапостоли Константин и Елена”, бе отслужен тържествен водосвет за здраве и безаварийно пътуване през ГКПП Златоград – Термес – Ксанти. С това се отбеляза десетата годишнина от официалното откриване на четвъртата пресечна точка между България и Гърция.

На мероприятието присъстваха много жители и гости на Община Златоград. Сред гостите бе и Областният управител на Област Смолян Недялко Славов. В приветствието си към всички, Кметът на общината Мирослав Янчев сподели, че въпреки песимизма и скептицизма, с които е било посрещнато отварянето на пункта, през изминалите десет години се доказа, че функционирането на контролно-пропускателния пункт с Република Гърция благоприятства за развитието на местната икономика. Златоград и регионът се утвърдиха като устойчива туристическа дестинация, не само за български, но и за чуждестранни туристи. Доказателство за необходимостта и важността от съществуването на ГКПП Златоград – Термес – Ксанти са преминалите милиони пътници през граничния пункт, съживяването на икономиката, туризма, търговията от двете страни на границата. Янчев изказа и радостта си от факта, че до момента на пункта няма тежки пътно-транспортни произшествия, със сериозни последици.

Областният управител също поздрави присъстващите, като припомни на всички историческото значение за региона ни от отварянето на пункта. Пожела здраве и безаварийно пътуване на преминаващите през ГКПП Златоград – Термес – Ксанти. През изминалата 2019 година преминалите през пункта моторни превозни средства са около 129 642 и приблизително 344 206 лица. От началото през 2010 г. до сега са преминали приблизително 1 419 704 моторни превозни средства и близо 4 368 725 пътници. Наблюдава се тенденция на ръст в потока от преминаващи с около 3% на година.

Вирни се горе