С редица празнични мероприятия отбелязват 3-ти март в Момчиловци

С редица празнични мероприятия отбелязват 3-ти март в Момчиловци

Националният празник на Република България и 141-годишнината от Освобождението на България ще отбележат в село Момчиловци с редица прояви. На 1 март от 14.30 часа в библиотеката на НЧ „Светлина 1925“ децата от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ съвместно с читалището организират честване на празника. В 15.00 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на участниците в Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 година и пред паметната плоча, поставена на родната къща на Вълчо Гайдаров“, информира секретарят на читалище „Светлина“ Васка Мавродиева. Вълчо Гайдаров е единствения опълченец от Момчиловци, който се е сражавал в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора. Освен това той е участвал и в освобождението на Дупница, където остава след края на войната, тъй като разбира, че родното му село остава в пределите на Османската империя.

В празничния ден – на 3 март/неделя/ от 11 часа на ски център Картола се организира спускане по пистата със знамена, в което ще вземат участие както жители на Момчиловци и гайдари, така и туристи. „През целия ден на ски пистата ще звучат патриотични песни. Ще се проведе и викторина, с патриотична насоченост и много награди“, съобщи кметът на родопското село Сийка Суркова, която също ще се включи в ски спускането. В 13.00 часа момчиловският клон към Сдружение „Родопски хайдути“, с множество изстрели, ще отдадат почит към единственият опълченец от селото Вълчо Гайдаров и ще поднесат цветя пред паметната му плоча.

Организаторите се обръщат с покана към всички жители и гости на селото да присъстват на патриотичните прояви, за да бъде отбелязан подобаващо националният ни празник и 141-та годишнина от Освобождението на България от османско робство.

Вирни се горе