С първа копка бе отбелязан старта на санирането на 12 жилищни блока в Смолян днес

С първа копка бе отбелязан старта на санирането на 12 жилищни блока в Смолян днес

Със символична церемония „Първа копка“ се отбеляза началото на строителните дейности по проект „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Смолян”, Договор за БФП № BG16RFOP001-1.022-0004-С01 по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

Символичният старт на проекта бе направен при многофамилна жилищна сграда с административен адрес ул. „Карлък“ №5 в Смолян от инж. Мариана Цекова, зам.- кмет на община Смолян и ръководител на проекта, при спазване на всички противоепидемични мерки. Блокът е с разгъната застроена площ от 1 086,50 кв.м. Строен е през 1960 г. Състои от един вход с 4 етажа с 8 апартамента. Вид на строителната система е масивна конструкция, монолитна, стоманобетонов скелет. Предвидено е със СМР да се въведат енергоефективни мерки, включващи топлинно изолиране на външни стени, подмяна на дограма, топлинно изолиране на покрив, подмяна на осветителни тела в общите части. Предвижда се също изпълнение на задължителни строително-монтажни работи, съпътстващи предписаните енергоспестяващите мерки, които не водят до пряка икономия на енергия, но са необходими за цялостното им изпълнение. Предвижда се осигуряване на достъпна среда, включително елеватор на стълби, каза инж. Цекова. След изпълнението на предвидените строително-монтажни работи, се очаква намаляване на въглеродните емисии с 42%, както и на общият енергиен разход, така че сградата да премине в по-висок енергиен клас—от клас D към клас B. В резултат на интервенциите ще се подобрят експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на сградата и ще се осигурят по-добри условия на жизнена среда в съответствие с критериите за устойчиво развитие. Блокът на ул. „Карлък“ № 5 е една от 12-те многофамилни жилищни сгради, които са включени в проекта. Общата му цел е обновяване на жилищните сгради чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност, което да осигури по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда. Специфичните цели на проекта включват повишаване на енергийната ефективност в жилищния сектор в град Смолян, по-високо ниво на енергийната ефективност в жилищния сектор и намаляване на разходите за енергия и подобряване на експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на сградите. Целеви групи са всички жители на град Смолян, които ще бъдат засегнати от основния ефект от изпълнение на проекта – намаляване на вредните емисии на парниковите газове, подобряване качеството на въздуха и условията на средата, в която живеят и работят.

Проектът предвижда въвеждане на мерки за енергийна ефективност и обновяване на 12 многофамилни жилищни сгради на територията на град Смолян, както следва:

Блок „Орфей-3“, ул. „Д-р Петър Берон“ № 10, гр. Смолян;

Блок 22, бул. „България“ № 41, гр. Смолян;

Жилищен блок ДАП, ул. „България“ № 27, гр. Смолян;

Вх. А, Б, В, ул. „Димитър Благоев“ № 8, гр. Смолян;

Блок „Строител-3“, ул. „Острица“ № 24, гр. Смолян;

Блок 50, Нов център, ул. „Дичо Петров“ № 14, гр. Смолян;

Военен блок 2, ул. „Г. С. Раковски“ № 31, гр. Смолян;

Блок 2, ул. „Константин Иречек“ № 6, гр. Смолян;

Ул. „Карлък“ № 5, гр. Смолян;

Блок „Орфей 2“, ул. „Петър Берон“ № 12;

Блок „Китка“, ул. „Тракия“ № 35, гр. Смолян;

Блок 16, вх. А и Б, бул. „България“ № 86, гр. Смолян.

Обща стойност на договора за БФП: 5 081 428,76 лева, от които 4 319 214,45 лева европейско и 762 214,31 лева национално съфинансиране.

Начална дата: 14.07.2020 г. Крайна дата: 14.01.2023 г.

Вирни се горе