С панахида отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия в Смолян

С панахида отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия в Смолян

С провеждане на панахиди в храмовете за възпоменание на жертвите, звучене на сирени и поднасяне на цветя на пешеходни пътеки ОД МВР – Смолян отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия.

На 15 ноември в храмовете ще бъде проведена панахида за възпоменание на жертвите, а точно в 11.00 ч. в цялата смолянска област ще бъдат задействани сирените на оповестителната система за тревога за една минута в памет на жертвите при пътнотранспортни произшествия и ще се поставят цветя на пешеходни пътеки.

От началото на годината до края на месец септември в страната са регистрирани 5460 (при 5270 за същия период на 2014 г.) тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 520 (за 2014 г. – 498) и са ранени 6804 (от които 5059 леко и 1745 тежко ранени граждани) (за 2014 г. – 6502 ранени). В сравнение със същия период на миналата, тази година ТПТП са повече със 190, загиналите са повече с 22, а ранените са повече с 302. От загиналите при ТПТП 520 участници в движението 262 (50,38%) са водачи, 155 (29,80%) – пътници, а 102 (19,61%) – пешеходци. Има и 1 загинал работник на пътя. Регистрира се увеличаване на загиналите пешеходци, като през месец септември те са 15 (14,70% от общия брой загинали пешеходци). Пешеходците над 64-годишна възраст продължават да са най-уязвимата възрастова група участници в пътното движение, като за деветте месеца на 2015 г. са загинали 53 (51,96% от общия брой 102 загинали пешеходци) и са ранени 440 (31,16% от общия брой 1412 ранени пешеходци). Броят на загиналите пешеходци над 64 години при ТПТП представлява 10,19% от общия брой на всички загинали участници в пътното движение – 520. Огромни са човешките страдания, които понасят жертвите на пътнотранспортни произшествия и техните семейства. Нека отдадем нашата дълбока почит към жертвите на пътнотранспортни произшествия, а ние да сме по-внимателни и толерантни един към друг независимо дали сме пешеходци, пътници или сме зад волана.

Директорът на ОДМВР – Смолян старши комисар Николай Димов апелира за добронамереност, дисциплина и толерантност на пътя, за да постигнем с обединени усилия и споделена отговорност осигуряването на една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение, което да доведе и до намаляване броя на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

Безопасността на движението е споделена отговорност и нейното подобряване не е по възможностите само на една организация или институция, колкото и състоятелна да е тя. Необходимо е проблемите на безопасността по пътищата да намерят място в ежедневието на семействата, учебните заведения, институциите и организациите, общините, в отношенията между хората на пътя. Безспорно е, че високата лична безопасност на всеки участник в движението определя и високата обща безопасност, към която всички се стремим.

Денят за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. Нека всички заедно – институции, организации и участници в движението, в името на живота да дадем свой принос за безопасността и за намаляване на пострадалите е движението по пътищата.

Вирни се горе