С напълно обновено и модернизирано читалище празнувах Коледа в родопскто село Давидково

 С напълно обновено и модернизирано читалище празнувах Коледа в родопскто село Давидково

Депутат, кметове, общински съветници и стотици гости уважиха празника

С напълно обновено и модернизирано читалище празнуваха Коледа в родопското село Давидково. Официалното откриване на ремонтираното читалище „Зора -1927” се състоя снощи в препълнената централна зала на културната институция, която се оказа тясна, за да побере стотиците жители и гости на селото, които в продължение на часове се радваха на богата програма. Средствата за ремонт са осигурени от Програмата за развитие на селските райони. Читалищната сграда е напълно преобразена и облагородена, а сцената вече посреща както концерти, така и театрални постановки. Сред официалните гости бяха депутатът от БСП Лява България Дора Янкова, кметът на община Баните, председателят на Общинския съвет от Севдалин Хъшинов, общински съветници от Баните и Смолян и др.

Приветствено слово произнесе кметът на Давидково и председател на читалището Севда Димитрова, която е основен двигател за модернизиране на читалището и развиването на активна дейност в него.

Поздравление отправи и Дора Янкова, която подчерта, че читалището ще продължи да бъде стожер на духовността, патриотизма, културата. „То ще продължи да съхранява традициите и историята на Давидково, ще продължи да носи славата му по света с изключително талантливите и надарени самодейци. Надявам се то да обединява хората и да ги прави силни и щастливи”, подчерта народния представител.

Янкова призова давидковци да организират дарителска кампания, за да се обзаведе и разкраси още повече читалището. Самата тя дари средства за направата на три нови традиционни носии за фолклорния състав. Янкова увери присъстващите, че ще продължи да подкрепя развитието на село Давидково и община Баните. „Няма да спра да искам и настоявам за повече подкрепа за региона, защото хората тук са изключително честни, трудолюбиви и гостоприемни и заслужават адекватна държавна политика”, отбеляза тя. Уникална в новото читалище е етнографската музейна сбирка, представяща обичайте и културата на региона, както и традиционните занаяти, които тепърва ще са атракция за туристите.

Вирни се горе