Рудозем може да се превърне в голям туристически център с довеждането на геотермална вода

 Рудозем може да се превърне в голям туристически център с довеждането на геотермална вода

Наскоро стана ясно, че по време на срещата в Смолян между министри и кметовете на смолянските общини рудоземският градоначалник е повдигнал въпроса за геотермалната вода в района. Той е предложил да се потърси възможност и други общини, освен Златоград, да се възползват от държавното богатство гореща минерална вода. Идеята му е да се потърси възможност проектът на община Златоград да бъде разширен и да позволи и в останалите три общини- Рудозем, Мадан и Неделино да отиде топла вода.

“За моя най-голяма изненада колегите го подкрепиха. Хубавото е, че идеята беше възприета от премиера и министъра на околната среда”- сподели Румен Пехливанов и добави, че вече има конкретен екшън план- кога какво и как да се направи. По думите му съществува вариант за пускане на тръбопровод от Мързян- Ерма до Рудозем, Мадан и Неделино, а другата възможност е да се направи самостоятелно сондиране на териториите на община Рудозем и община Мадан, така че да може и тези две общини да използват термална енергия.

“Идеята е, че имайки водата, условията за рехабилитация, имаме хотели и това комбинирано с топлата вода, може да доведе до много сериозна промяна в посоката на развитие на общината”- заяви още кметът. По думите му всичко това е абсолютно реалистично, въпреки че много хора гледат с насмешка. Според него това е нещото, което може да преобърне посоката на развитие на общината и да се върнат младите хора.

Намерението е с тази вода да се отоплят всички обществени сгради, да се спестят малко пари от отопление. “Ние не откриваме топлата вода, просто ще я докараме в Рудозем”- беше лаконичен Пехливанов и уточни, че това няма да е процес, който ще започне днес и ще приключи догодина.

В заключение кметът изрази надежда, че с осъществяването на планираните проекти, Рудозем би могъл да се превърне в притегателен център за туристи от всички краища на страната.

Вирни се горе