РИОСВ: Намалява концентрацията на фини прахови частици във въздуха в Смолян

РИОСВ: Намалява концентрацията на фини прахови частици във въздуха в Смолян

Намалява концентрацията на средногодишните стойности по показател фини прахови частици в Смолян във връзка с наблюденията за качеството на атмосферния въздух. Това показва анализ на концентрациите на фини прахови частици (ФПЧ10) за периода от 2017 до 2019 г. включително.

Според данни от Автоматичната измервателна станция (АИС) – Смолян, през 2017 г. средногодишната концентрация в областния град е била 39.42 µg/m3, а през 2018 година – 36.14 µg/m3. През 2019 г. при норма от 40 µg/m3 са отчетени стойности от 33.65 µg/m3. По отношение на дните с наднормени стойности на ФПЧ10 също се наблюдава спад, като през 2017 г. те са били 87 спрямо 56 дни през 2019 г. През отоплителния сезон основен източник на замърсяване с прах остава изгарянето на твърди и течни горива от бита, а причина за превишенията и невъзможността за разсейване на атмосферните замърсители през зимния сезон са географското разположение на града и специфичните метеорологични условия /ниска скорост на вятъра, наличие на инверсии и др./,съобщиха от екоинспекцията.

РИОСВ – Смолян извършва контрол на промишлени предприятия за изпусканите отпадъчни газове от горивни процеси, влияещи на качеството на атмосферния въздух, които разполагат с горивни инсталации с мощност над 0,5 MW. В частни домове, РИОСВ – Смолян няма правомощия да извършва проверки на горивни инсталации. Предвид това, че цехове, търговски обекти и други обекти, притежаващи горивни инсталации с мощност под 0,5 MW, не попадат в обхвата на контрол, при проверки, екоинспекторите следят единствено за нерегламентирано изгаряне на отпадъци от дейността на обектите. При извършените от началото на отоплителния сезон проверки, не са констатирани нарушения, контролът на екоинспекцията продължава. Във връзка със зачестилите сигнали в социалните мрежи инспекцията информира, че гъстият дим не е индикатор за незаконно изгаряне на отпадъци, тъй като същият се наблюдава при разпалване на горивните инсталации на въглища и изгаряне на дърва с по-висока влажност.

Вирни се горе