РИМ „Стою Шишков“ - Смолян защити пореден проект в Министерство на културата

РИМ „Стою Шишков“ - Смолян защити пореден проект в Министерство на културата

РИМ „Стою Шишков” – Смолян спечели проект подготовка на временна експозиция „За честта и славата на България“ в сесия за частично финансиране на проекти, 2016 г. Предложението „Подготовка на временна експозиция „За честта и славата на България“ – по-близка и достъпна за музейната аудитория“ е разработено от уредниците в отдел „Връзки с обществеността“ Албена Чобанова и Донка Симеонова. Проектът ще се реализира до 30.11.2016 г.

Основната цел е да се представи пред нови музейни публики, а именно в Батак, Клисура и Панагюрище, един модерен и различен поглед на временната експозиция „За честта и славата на България“. Тя акцентира и популяризира както историята на българската наградна система, така и високата художествена стойност на отличията като произведения на ювелирното изкуство. Временната експозиция „За честта и славата на България“ е една от най-търсените в страната. Събирана и обогатявана в продължение на десетилетия колекция включва тематични сбирки от ордени, медали, знаци и почетни звания. Най-ценните образци са експонирани в изложба, илюстрираща наградната система на България от Освобождението до края на ХХ век. Отличията са неотменен атрибут от историята на всяка държава, от нейния политически и дипломатически живот. Най-важната им функция – да се връчват за заслуги на проявилите се в името на България, остава неизменна.

Отличията, като източник на информация, се изучават, събират и оценяват с техните конкретни исторически характеристики, наименования, статути, изисквания за награждаване, външен вид и символи. Временната експозиция „За честта и славата на България” представя 142 автентични образци от монархическата и народно-републиканската системи (1879 – 1991 г.). За периода от 1989 г. до 2015 г. изложбата е гостувала в градовете Асеновград, Кърджали, Пазарджик, Генерал Тошево, Търговище и Попово. През 2002 г. е представена за пореден път в залите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян и привлече вниманието на посетители от страната и чужбина. Това й отреди място в специализирания каталог за музейни мобилни изложби, издание на РИМ-Русе. През 2011 г. е експонирана отново в залите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян. Обогатена е от пълна колекция отличия от сега действащата наградна система на Република България, предоставени от Български монетен двор – София.

Партньори по проекта са Исторически музей – Батак, Исторически музей – Клисура, Исторически музей – Панагюрище, Клуб приятели на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян. Временната експозиция е предназначена за широка целева група: музейни потребители с отношение към културно-историческото наследство; изследователи и проучватели в областта на фалеристиката, учащи и др.

РИМ „Стою Шишков” – Смолян

Вирни се горе