Напълно модернизиран ще бъде смолянският Планетариум

 Напълно модернизиран ще бъде смолянският Планетариум

До края на тази или началото на 2021 година се очаква да приключат ремонтните дейности на сградата на Планетариума и той да бъде напълно модернизиран. Това каза за SmolyanNews.com директорът на звездната институция в Смолян Марияна Хаджигенчева.

Проектът, който ще се реализира, е в две основни направления. Едното касае обновяването на сградата, въвеждане на мерки за енергийна ефективност, облагородяване на прилежащото пространство. „Това е нещо, от което сградата на Планетариума има голяма нужда, защото от 45 години основна инвестиция в това направление не е правена. Ние се опитваме да я поддържаме в добро състояние, но въпреки всичко има нужда да се приложат определени мерки, за да отговаря на съвременните изисквания“, каза Хаджигенчева. Другото направление, което е част от този мащабен проект на общината, касае преоборудването на звездната зала – монтиране на пълнокуполна цифрова проекционна система. „Тази нова апаратура ще позволи на нашите посетители да видят нещо несравнимо с това, което са виждали досега. Тя дава възможност за много по-ефектни, по-атрактивни демонстрации, които да онагледяват програмите, представяни в звездната зала. Това ще разшири възможностите ни във всички направления на човешкото познание“, отбеляза директорът на Планетариума.

Освен това ще бъде обособен втори посетителски център, в който ще бъдат монтирани интерактивни обстановки, астрономически модели и други пособия. В него посетителите ще могат сами да получават астрономическата информация, която е много привлекателна. „Реализирането на този проект ще бъде от полза не само за нашия град а и за страната като цяло, защото голяма част от посетителите ни са отвън. Планетариума ще продължи да се развива като една всеобхватна културно образователна институция, която има своето място в страната ни“, добави Марияна Хаджигенчева. Относно старата апаратура Хаджигенчева обясни, че тя няма да може да се използва, защото е несъвместима с новата система. Проекционният уред, разположен в центъра на звездната зала, който вече 45 години служи вярно на Планетариума, ще бъде демонтиран и поставен в специален кът, като музеен експонат.

Вирни се горе