Регулярни срещи по проблеми в образованието уговориха кметът Николай Мелемов и представители на синдикатите

Регулярни срещи по проблеми в образованието уговориха кметът Николай Мелемов и представители на синдикатите

Регулярни срещи по проблеми в образованието уговориха кметът Николай Мелемов и представители на синдикатите в общината,съобщи Виолета Филипова-пресцентър на община Смолян.

Две регламентирани срещи в годината между кмета и синдикатите плюс такива по необходимост договориха представители на синдикалните организации в образованието в общината и кмета Николай Мелемов. Първата работна среща се състоя днес в залата на общината. В нея освен градоначалникът участваха още Ангел Добриков – главен експерт „Образование” в общинска администрация, Валентина Василева – директор дирекция „Обществени дейности и заетост”, Мария Жайгарова – председател на областната и общинска структура на Съюза на българските учители, нейният заместник Красимир Парунов, Милко Пиперков – председател на регионален синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”, Радка Янчева – председател на общински координационен съвет на Независим учителски синдикат и Николай Колев – председател на общинската организация на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Според уговорения регламент за в бъдеще срещите ще се провеждат по определени проблеми с предварителен дневен ред и писмено изразени позиции от страна на участниците.Кметът Мелемов изрази категорична готовност за провеждане на срещите в името на доброто образование на децата, спокойствието на родителите и по-добрата работа на преподавателите. Той препоръча на синдикалните представители едновременно с поставянето на конкретни въпроси, да се предлагат и варианти на решения. По време на първата работна среща бяха нахвърлени и най-наболелите въпроси, които следва да бъдат обсъдени скоро. Образованието е динамична система. В момента финансирането й е добро, но децата намаляват, а с тях и средствата, които влизат в системата, посочи Николай Колев.

Според него една от първите теми, които следва да бъдат коментирани е новият закон за предучилищно и училищно образование. Ако той бъде приет и на второ четене, вероятно ще се наложи общината да приеме още учебни заведения на свое подчинение и финансиране, а това сериозно ще я натовари, добави Колев. Сериозен проблем според синдикалните лидери е образователната мрежа в общината, която не е реформирана от 22 години. По този въпрос участниците в срещата стигнаха до общото становище, че каквото и да се предприеме първо трябва да се подложи на обществен дебат, защото закриването и сливането на училища винаги предизвиква сериозни коментари и недоволства.

Транспортните разходи на учениците е също приоритетен въпрос. Още на първата среща кметът успокои синдикатите, че общината ще продължи да дотира транспорта на децата. Той припомни, че в предишния мандат общината е имала задължението да подпомага и пътуването на пенсионери, но това е ставало само по документи. За съжаление, сега се налага ние да разплащаме на практика това перо за 2008 г., добави Мелемов. Участниците решиха още на бъдещите срещи да бъде канен и началника на регионалния инспекторат по образование.

Вирни се горе