Редица мероприятия за Празника на полицията

Редица мероприятия за Празника на полицията

На 8-ми ноември е Професионалният празник на българската полиция и Денят на Св. Архангел Михаил

По повод професионалния празник, Областна дирекция на МВР – Смолян организира следните мероприятия:

*На 07.11.2017 г. от 09.00 ч. на стрелбището на ОДМВР* ще се проведе открит турнир по стрелба с пистолет. В турнира ще участват отбори от Районните управления “Полиция” в областта, сборни отбори от ОД МВР, Здравна каса – Смолян и 101 Алпийски батальон.

На 07.11.2017 г. в Районните управления “Полиция” в областта ще бъде организиран „Ден на отворените врати”- ученици и граждани ще могат да посетят РУП и да разгледат сградата на управлението, кабинета на началника, оперативната дежурна част, патрулните автомобили, оръжия и помощни средства на въоръжение в МВР.

На 14.11.2017 г. в ОД МВР – Смолян официално ще стартира поредната Детска полицейска академия. През учебната 2017 – 2018 г. тя ще се проведе с ученици от V клас от IV ОУ “Стою Шишков” гр. Смолян. Основната задача, която е поставена при провеждането й е да утвърди ценното отношение на децата към закона и законосъобразното поведение, да ги запознае с функциите на основните звена в МВР, както и да развие умението им да работят в екип, да формират негативно отношение към правонарушенията и правонарушителите сред обществеността и особено в училище. Да придобият умения и навици при вземане на решение, касаещи собствената (лична) безопасност.

Честването на 8 ноември, като професионален празник на българските полицаи е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца – патрон на полицията, е потърсена консултация от Светия синод. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява: “Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда на патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите.” С телеграма № 7932 от 24-ти септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители: "За патронен празник на цялата полиция в царството се определя Св. Архангел Михаил – 21-ви ноември /8-ми ноември – нов стил/.

Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. С решение на Министерския съвет, традицията 8-ми ноември да се чества като професионален празник на българската полиция, е възстановена през 1998 г.

Вирни се горе