Разширява се предоставянето на услугите „социален асистент” и „домашен помощник” в общините Доспат и Борино

Разширява се предоставянето на  услугите   „социален асистент” и „домашен помощник” в  общините  Доспат и Борино

Вече 11 /единадесет / месеца се изпълнява проект BG051PО001-5.2.07-0014-С-0001 „За независим и достоен живот в семейна среда на територията на общините Доспат и Борино” по схема за безвъзмездна финансова помощ № BG051PO001-5.2.07 «Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора – дейности „Социален асистент” и „Домашен помощник” – фаза 3” по оперативна програма

„Развитие на човешките ресурси ” . Самотни жители и лица с увреждания ,възрастни хора от Общините Доспат и Борино се обгрижват от назначените домашни помощници и социални асистенти и имат възможността за социално приобщаване .

Доставени и са раздадени лични предпазни средства ( маски и ръкавици) , работно облекло,както и материали и консумативи пряко свързани с предоставянето на социалната услуга . Изработени и разпространени са 150 информационни брошури , монтирани са и 10 броя табели с информация за проекта и услугата .

Към настоящи момент са усвоени повече от 85 % от стойността на проекта и се изпълняват дейностите по план и в график .Редовно и в график са изплатени трудовите възнаграждения ,както и се отчитат вноските от потребителските такси. С избраната обучаваща организация са организирани и проведени планираните обучения . При планирани 62 потребители на услугата общият брой на полвателите на социалните услуги –„социален асистент ” и „домашен помощник” по време на изпълнението на проекта е 100 . За тях се грижат 3 „социални асистенти” и 44 „домашни помощници ” ,общо 47 лица назначени на трудови договори.

Допълнително 38 (тридесет и осем) лица ползват услугите и 12 лица в повече се назначиха на трудови договори .Гражданите са удовлетворени от предоставяните услуги . “Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Доспат и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Агенцията за социално подпомагане ”,съобщи за Smolyannews.com Веселин Калфов.

Вирни се горе