Разногласия между кмет и общински съветници в Чепеларе

Разногласия между кмет и общински съветници в Чепеларе

Част от общинските съветници в община Чепеларе се опитват да саботират работата на администрацията, а с това спъват и развитието на родопската община, съобщи за SmolyanNews.com кметът Славка Чакърова. На 5 февруари, понеделник, заседанието на Общинския съвет, на което трябваше да се гледа бюджет`2018, не се състоя.

„На 24 януари редовната сесия беше изнесена в село Хвойна. Тогава стана ясно, че на 29 януари ще има комисии, на които ще се гледа бюджета, а на 5 февруари ще е заседанието. На 12 януари мина общественото обсъждане на бюджета. Да, наистина бюджетната рамка беше входирана на общински съвет на 15 януари, малко закъсняхме с подробните справки, но рамката те я имаха. Това е поредният пример на групата общински съветници, които всячески се опитват да пречат, а не да помагат за развитието на общината. Това са шестимата съветници от ГЕРБ и двамата от групата на Валентин Черпоков", заяви Чакърова. Тя обясни, че е направила разбивка, в която са описани парите получавани в различни финансови източници. Едното е средства от Междуведомствената комисии по бедствия и аварии , става въпрос за една подпорна стена в Орехово. Другото е целеви средства от Министерството на образованието за ремонт на покрива и двора на училището в Павелско. „Миналата година в Павелско направихме ремонт на същото училище за 70 хил., беше сменена дограмата. За училището в Чепеларе вече сме подписали проект по Програмата за развитие на селските райони и тук предстои да се инвестират около 2 млн. лв. в енергийни ефективности, оборудване и т. н., но там където на можем да кандидатстваме по европейските програми аз се опитвам да влагам целеви средства. Имаме отпуснати от МС 950 хил. лв. за рехабилитация и асфалтиране на улици. Предложението ми беше да се ремонтират улиците в село Проглед, тъй като там лятото сменихме водопровода. Моята стратегия е да започна да правя от село на село, а не във всяко село да хвърлям излишно мънички суми, които после да нямат никакъв ефект. В капиталовата програма сме отделили 45 хиляди лв. , които са за проектиране за ремонти на водопровода за Хвойна и Павелско, а проектите ще бъдат подадени в ПУДООС“, каза още кметът на Чепеларе.

По думите на Славка Чакърова протестът дошъл от кмета на село Забърдо Валентин Черпоков, заради улиците, които ще бъдат ремонтирани в Проглед. Чакърова обясни, че по време на дебатите в комисии освен нейното предложение имало още едно от общинския съветник Искрен Бозов, който поискал намаляване от приходната част с 2 млн.лв. Предложенията били отхвърлени. Тя не може да си обясни факта, че дадени лица, които са избрани да работят за общината и са положили клетва за това, се опитват да пречат.

Според председателят на ОбС – Чепеларе Росица Черпокова е станало някакво недоразумение и няма свикана сесия на 5 февруари. Било предложено заседанието да се проведе на 8 февруари, но заради честванията на 20-годишнината от златния медал на Катя Дафовска в Нагано е отложено за 7 февруари.

Вирни се горе