Разкрасяват Смолян с над 5000 стръка пролетни цветя и декоративни храсти

Разкрасяват Смолян с над 5000 стръка пролетни цветя и декоративни храсти

Разкрасяват Смолян с над 5000 стръка пролетни цветя и декоративни храсти. Акцията по засаждането на пролетните видове започва днес и ще продължи една седмица, обясни ландшафтният архитект към фирма „Титан Клинър” –инж. Людмил Гочев. Приоритетно ще се зацветят обществените зони и площадите на Смолян. Днес започва работа по засаждане в района около Община Смолян, Областна администрация, и площад „България”, а в следващите дни – Стария център, централния площад на Райково, както и цветните зони в центъра и новия парк на кв. Устово. Ако остане материал ще се прегледат и цветните площи във вътрешността на кварталите. Инж. Гочев отбеляза, че тази година акцента в разкрасяването на областния град с цветни видове е поставен върху декоративните храсти, като целта е да се постигне дългогодишен ефект. „По този начин града ще стане по-красив и зелен, а и ще се спестят средства, тъй като храстите са многогодишни и няма да сеем всяка година”, посочи инж. Гочев.

Видовете храсти, които ще се засаждат са 2 вида Котонеастер, Ерика, два вида Стелеща се хвойна, Кисел трън и Лоницера. От пролетните видове цветя са доставени Теменужки, Арабис и Флокс. Инж. Гочев отбеляза, че това са традиционни видове, които са изпитани за територията на Смолян и са устойчиви. „До момента сме изпробвани над 60 различни вида цветя и храсти, като по този начин успяхме да установим най-устойчивите за региона”, каза още специалистът.

Инж. Гочев призова жителите на Смолян да не крадат от цветята, каквато практика има в последните години. „Нека забравим този наш лош навик- веднага след като се посеят пролетните цветя да ги скубем, за да ги сеем в къщи или на вилата, защото те са на всички”, подчерта инж. Гочев. По думите му с кражбата се нанася щета както на туристическия и зелен облик на града, така и на местния бюджет. Друг сериозен проблем са домашните кучета, които много често маркират цветните алеи. „Само едно куче да си маркира район в цветята, след това всички четириноги в района се изреждат и цветята загиват”, обясни инж. Гочев.

.

Вирни се горе