Раздават курбан за безаварийно пътуване край Забърдо

 Раздават курбан за безаварийно пътуване край Забърдо

Пловдивският митрополит Николай и шефове на различни държавни институции ще вземат участие в раздаването на курбана за безаварийно пътуване, който ще се проведе на разклона на чепеларското село Забърдо.

Мероприятието се провежда за 14-та поредна година. За целта са заклани две телета, уточни още кметът на чепеларското село Забърдо Валентин Черпоков. Курбанът ще се раздава по пътя Смолян-Пловдив, на разклона на родопското село от 11:00 часа. Освен това на водачите ще бъдат подарени и около 2 000 ключодържадели с лика на Света Благородица.

Пътят е основната връзка на Смолянско с вътрешността на страната. По трасето стават много катастрофи заради планинския терен. Целта на забърдовския кмет е именно чрез ритуалното раздаване на вареното телешко да се предотвратят жертвите по пътя.

Курбанът е приготвен в 7 казана и осветен лично от Пловдивския митрополит Николай. На разклона за Забърдо ястието ще бъде раздавано от гостите, между които са областните управители на Смолян и Пловдив Недялко Славов и Здравко Димитров.

Вирни се горе