Райковският Тодоровден е на 8 февруари. Заповядайте!

 Райковският Тодоровден е на 8 февруари. Заповядайте!

Свети великомъченик Теодор Стратилат е покровител на храма в кв. Долно Райково в гр. Смолян и на всички, които влизат в него с вяра. Паметта му се чества на 8 февруари. Тържествената св. литургия за храмовия празник ще се отслужи от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Участие ще вземат председателят на храма протойерей Живко Желев и свещеници от града.

Св. Теодор е роден град Евхаита /Мала Азия/ в края на 3 век, заслужил да бъде назначен за стратилат – военачалник, в Ираклия край Черно море. С добродетелния си живот, мъдрост и храброст бързо станал известен защитник на християнството, започнал да привлича много жители към вярата в Христа и за свето кръщение. Поради това претърпял много мъчения и в началото на 4 век бил посечен с меч при император Линикий. Cъщaтa тaя нoщ чуднo видeниe прeдcкaзaлo нa Тeoдoр, чe e близкo врeмeтo нa нeгoвия пoдвиг. Когато се молел, извeднъж нeбecнa cвeтлинa гo ocиялa и тoй чул глac дa му гoвoри: “Дeрзaй, Тeoдoрe, Aз cъм c тeбe!” Тeoдoр рaзбрaл, чe cкoрo щe трябвa дa cтрaдa зa имeтo Хриcтoвo и cърцeтo му ce изпълнилo c рaдocт, се посочва в неговото житие.

На олтара е положена реставрираната храмова икона с изображение на двамата канонизирани войни-великомъченици св. Теодор Стратилат и св. Теодор Тирон, който се чества на 17 февруари. А Тодорова събота т.г. е на 7 март – събота, в първата седмица на Великия пост.

Църковното настоятелство приканва заедно да почетем паметта му. Вярващите знаят, че св. Теодор Стратилат помага в нужда.

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе