Расте броят на туристите, покорили връх "Виденица"

 Расте броят на туристите, покорили връх "Виденица"

Най-високият връх в регион Западни Родопи е Виденица (Гьозтепе) – 1652 м. Връх Виденица попада в землището на село Змейца, община Доспат, а тук една от най-големите улици носи името му.

Името на върха идва в превод от турски език “гьоз” очи , “тепе”- връх и при ясно време от него се вижда Бяло море. Древна легенда разказва, че там е имало светилище на бог Дионис, подобно на това в Делфи. Предполага се, че е посещавано от Александър Македонски. Смята се, че в региона на връх Виденица са живели сатрите, които са били горди и свободолюбиви, а жреческият род беси от това племе е извършвал ритуалите си именно на този връх. Категорични доказателства за това дали именно това е родопското светилище, второ по значимост след Делфийското, не са открити, а и много места в Родопите претендират за славата точно на това светилище на Дионис. Едно е сигурно – струва си да се изкачите на върха и да погледнете от там. Разкриват се удивителни гледки, които ще зарадват всеки пътешественик. На северозапад се открива гледка към с. Змеица, община Доспат.

На юг – към с. Буйново, община Борино. По пътя до върха минавате през чудесни гори и поляни с цветя. Въздухът трепти от чистота и свежест. А ако времето е ясно, може да видите дори Бяло море.

При разкопки в Западните Родопи в района на върха е открита мраморна глава на римската императрица Юлия Паула, съпруга на император Елагабал. Находката е на археолози от експедицията “Родопи 2002 – Храмът на Дионис” с ръководител д-р Костадин Костов, директор на Археологическия музей в Пловдив. Наблюдава се тенденцията броят на туристите покорили най-високият връх в Западни Родопи да расте непрекъснато. Тук на самия връх се вее българският трибагреник, а снимка за спомен на това знаково място си струва.

Повече информация за природната забележителност може да получите от Туристически информационен център- град Доспат.

Вирни се горе