Ръст на населението в село Смилян отчита кметът Чавдар Червенков

Ръст на населението в село Смилян отчита кметът Чавдар Червенков

Прираст на населението в село Смилян отчита кметът Чавдар Червенков. Към март 2016 година населението на родопското село е било 1493 човека, към днешна дата с постоянен адрес в Смилян са 1566 човека.

„Стремим се да създаваме условия, за да се чувстват децата и родителите комфортно. Когато хората имат работа и добри условия за живот, те не търсят препитанието си в други населени места или в чужбина”, каза Червенков за сайта SmolyanNews.com По думите му Смилян е добре разположено, близко до града, където работят много от жителите на най-голямото населено място в община Смолян. „Освен това имаме дърводелски, шивашки цехове и може би единствения в България цех, където се шият водолазни костюми. Факта, че има повече работодатели, засилва и конкуренцията и цеховете в селото предлагат доста добри условия за работа и по-високо възнаграждение”, каза още Червенков.

През 2018 година в Смилян са се родили 22 деца, предходната 2017 година бройката на новородените е била 29. 91-о са деца в детската градина, а в двете училища се обучават 123. По предварителни данни през учебната 2019/2020 се очаква учениците да са 130. Смилян развива богата културна дейност в своето читалище и е утвърдена туристическа дестинация особено през лятото.

Вирни се горе