Работя без заместник, оперативките са на площада

Работя без заместник, оперативките са на площада

Управляващите трябва да направят всичко възможно, да свалят лихвите, смята кметът на Неделино Стоян Беширов

Кметът на Неделино Стоян Беширов е носител на специална награда “Кмет на гражданите” от конкурса на Kmeta.bg. Победителите в категорията бяха избрани чрез отворено за всички потребители онлайн гласуване. Отличието бе признание към управника на малката смолянска община, успяла да влезе в челната десетка и да се пребори с доста по-големи и силни общини.

Г-н Беширов, как приемате това, че в класацията на Kmeta.bg изпреварихте много местни управници на големи градове?

Приемам наградата с голямо удоволствие и радост. Заедно с мен, се радваха и хората от Неделино. 1200 -1300 човека ме посрещнаха на площада, за да ме поздравят. При връчване на наградата казах и сега ще повторя – благодаря на онези хора, които гласуваха от чужбина за мен. Това много рядко може да се случи на един кмет на малка община.

Очаквахте ли това признание?

Тази награда за мен беше очаквана, защото смятам, че направих това, което малко кметове у нас са постигнали. Изкарах 1500 човека на трудови начала в чужбина. Те пък прекараха за четири дни 3 км тръбопровод. Миналата година нашата община беше първенец и по европроекти и в ресор човешки ресурси. Аз съм човек с голямо сърце и имам много добър административен екип. Освен това съм единствен кмет в България, който работи без заместник, с цел да се икономиса фонд работна заплата, а тези пари да се харчат за други нужди.

Как работите с хората? Имате ли приемен ден?

Всеки ден ми е приемен и оперативките ги правя на площада. Нямам тайни от хората и те знаят всичко, защото го чуват от моята уста. Вероятно и затова ми заявяват уважение.

Решихте ли проблема с безводието в Неделино?

Проблемът с безводието не е решен окончателно. Успях да прокарам водопровод за 100 000 лева, вместо за 2 млн.лева, колкото, по принцип, са необходими, защото намерих тръби и подръчни материали. Все още обаче не са ми изплатени средствата и това ме притеснява.

Няма ли опасност да ви запорират сметките на общината?

Още от първия ден, като станах кмет са ми запорирани банковите сметки.

Защо?

Не ме питайте. Общината има изключително големи проблеми със санкции по проекти. Бившите кметове са санкционирани – единият с 275 хил. лева, а другият с 280 хил. лева по проекти. А има постановление, което гласи, че ако имаш санкции от стар проект, като спечелиш нов, ти прихващат парите от предишния. Така се затлачва всеки следващ проект. А това се получава, защото има нечуваемост между кметовете и новата власт. Надяваме се, че правителството ще вземе мерки да разреши тези дребни наглед в общия контекст на държавата проблеми, които за общините, обаче, са от огромна важност.

Сега при нас има един много голям проблем в с. Тънка бара. Дванайсет души са на улицата, нямат къща, а не желаят да се откъснат от родното си място. Живеят в едно изоставено похлупено училище, нямат кухня, нямат тоалетна. Трябваше да им се отпуснат пари за нови жилища, но средствата ги няма и не знам как ще се разреши този въпрос, защото идва зима, а хората са без дом.

В началото на мандата имах подобен проблем, когато на опонента ми на изборите му изгоря къщата. Тогава се наложи да му построя къща, сега сигурно пак ще трябва така да направя, защото тези хора не могат да изкарат зимата навън. Наскоро дадох на бежанци от Сирия една моя къща, която не се обитава, но е в техническа изправност. Сега ще се наложи пак така да постъпя и с бедстващите.

Аз съм такъв човек, като мога да помогна на някого, просто го правя.

Как мислите ще се случи ли у нас децентрализацията?

Много е трудно да се прогнозират нещата в България, защото политическата обстановка е много сложна. Тя трябва да се стабилизира. Аз обаче съм категоричен, че ако държавата не предприеме мерки да регулира банковата система, няма как да се оправим. Да, икономисти и финансисти казват, че сме пазарна икономика и това не може да стане. Но аз смятам, че парламентът и правителството трябва да потърсят начин да свалят лихвите. Ако това не се случи, няма да имаме промишленост, а за мен това е основният проблем.

Освен това, няма как да имаме икономически растеж, ако политиците не намерят начин да подкрепят финансово планинските и полупланинските райони. Трябва да се намери механизъм, с който да се поощряват хората, живеещи в тези райони, за да спре миграцията. Не може да се развива промишленост само в три, четири града в България. Да не говорим, че ние в Неделино, в Родопите имаме най-лошата инфраструктура. За 800 м път, не можем да намерим пари, за да се съкрати пътя до Кърджали с 36 км. Така ставаме и най-близката община до Комотини. Честно казано, мен устата ме заболя да повтарям тези неща, защото наистина трябва да се намери решение.

Вирни се горе