Проведе се първа работна среща за майсторски клас по неделинско пеене в сградата на НЧ "Светлина-1938"

Проведе се първа работна среща за майсторски клас по неделинско пеене в сградата на НЧ "Светлина-1938"

Неделинският двуглас днес

Неделинският двуглас винаги е бил загадка: за тези, които не са родени в Неделино, за тези които изследват фолклора в най-малки детайли, за тези които искат да го съхранят в най-чистата му форма и за всички онези, които усещат „неделинската наръчка” със сърцето си.

Всеки градоначалник се е старал във времето да съхрани уникалното двугласно пеене в Неделино и да възпитава съмишленици, които да го предават на идните поколения. Но това, което г-н Боян Кехайов прави за популяризирането на двугласа няма аналог с неговите предшественици.

Той не е поредният, той е първият Кмет, който работи усилено за каузата, неделинският двуглас да „напусне пределите на града” и да достигне академични мащаби.

Двугласът на неделинци е звучал много отдавна по големите сцени на фолклорното изкуство. Години наред читалищни дейци и самодейци полагат големи усилия да го съхранят и популяризират. Това позабравено архаично пеене става обект на научно изследване още през 1954 г.от проф. акад.Николай Кауфман, който в последствие, съвместно с гл.ас.д-р Радка Братанова, написва сборник с Народни песни от Неделино и неделинско. Тези бисери на двуглас са събирани от авторите в продължение на много години –от откриването му до края на 20 век. Неделински песни са поместени и в друг известен сборник, написан от местния краевед и писател Светозар Любомиров. Именно поради огромния интерес на изследване, г-н Кехайов прави необходимото, за да запази най-трайно и най-сигурно неделинското пеене във времето, чрез въвеждането му като академично преподавателска дисциплина.

През 2016 г. той кани проф. Милчо Василев – Ректор на АМТИИ гр. Пловдив, за Председател на журито на фолклорния фестивал в Неделино, който се провежда ежегодно през септември. По време на фестивала Кмета забелязва засиления интерес не само от етномузиколози и фолклористи , а така също и от любители на българското песенно творчество. Тогава се поражда и идеята му за по-мащабно представяне на автентичното и специфично само за нашия град двугласно пеене. Проф. Милчо Василев също е впечатлен от архаичното и уникално звучене на мелодиите и без никакво колебание става съпричастен към общата кауза да се разпространява неделинският двуглас извън пределите на малкото родопско градче, а така също и в чужбина.

Така след двегодишни усилия и от двете страни, през август 2017г. между АМТИИ гр. Пловдив и община Неделино, в лицето на самодейците при НЧ „Светлина-1938”, с моралната и финансовата подкрепа на г-н Кехайов, се сключва договор за съдружие. По този повод неделинският двуглас звучи на академичната сцена в гр. Пловдив пред едни от най-големите международни фолклорни изследователи в Европа. И именно тези специалисти дават своето „да”, с огромна почит към изпълнителското изкуство на неделинци, неделинският двуглас да се изучава в Академията и дори да стане част от държавния изпит , за да се съхрани и предава на следващите поколения.

Така Кмета на община Неделино г-н Боян Кехайов ще остане в историята на Неделино като първият Кмет издигнал двугласа на академично ниво. Неможем да не споменем, че именно през тази бележита за двугласа година /2017г./, за пореден път изпълнителите на неделински двуглас /Снежана, Деница и Илияна/ се оценяват със златен плакет за принос в културата и фолклорната традиция на Неделино. НЧ „Светлина-1938” като цяло е движеща институция на културно-масовите прояви в града, затова Кмета на община Неделино награди ръководството в лицето на Илияна Костадинова /Председател на читалището/ и всички служители и самодейци към читалището с грамота за цялостно представяне и парична награда. От своя страна Председателя на НЧ „Светлина-1938” гр. Неделино се задължи морално да продължи своята подкрепа за съхранение и предаване на „нашето културно богатство” – неделинския двуглас. Със златен плакет се награди и проф. Милчо Василев. Отличието на Община Неделино е за неговия принос и заслуги в популяризирането и утвърждаването на неделинския двуглас.

Идеята на Кмета на община Неделино – г-н Боян Кехайов за организиране и осъществяване на майсторски клас за обучение на неделински двуглас в Академията стават факт след сключването на споразумение за партньорство между двете институции.

Първата работна среща за майсторски клас по неделинско пеене се осъществи в дните 26 – 29 октомври 2017г. в сградата на НЧ „Светлина-1938” между изпълнители на двугласа към читалището и студенти от различни курсове на обучение към катедра” Фолклорно изкуство” с ръководител –гл. ас. д-р Данка Цветкова, както и изпълнителката на неделински двуглас, популяризирала го извън Неделино, г-жа Виолета Георгиева- Измирлиева. Срещата протече в няколко етапа: тълкуване /изясняване/ на диалектните думи във автентичните „наръчки”; пеене на неделински двуглас; официален традиционен обяд по покана на Кмета на община Неделино; съпоставка на двугласните изпълнения между най- възрастните изпълнители на неделински двуглас /„от извора”/ и последователите; преговор на вече усвоения материал. По предложение на Кмета на общината г-н Боян Кехайов, майсторските класове по изучаване на уникалното пеене ще продължават да се осъществяват, както тук на място, така и в Академията, с цел затвърждаване на знания и изграждане на една културна традиция между институциите – АМТИИ гр. Пловдив и община Неделино.

Целта на този културен обмен винаги ще бъдат традициите в бъдещето, защото… „и ние сме оставили нещо на света!”

Вирни се горе